Fűszeres, csípős ételek
Fotó: Shutterstock

Csípős, fűszeres levesek, pörköltek és saláták a világ körül

Van, aki forrón szereti: ha imádod a csípőset, ezt a 6 fogást neked találták ki!

A csípős ételek szerelmeseinek a gasztronómia nem csupán az ízekről, hanem sok esetben komoly kihívásokról is szól. A világ számos pontján találkozhatunk ugyanis olyan fogásokkal, amelyek nemcsak megizzasztanak, de igazi próbatételt is jelentenek az ízlelőbimbóknak.


Egusi leves – Nigéria

Egusi leves

Az étel csípősségét az Ata rodo nevű chilipaprika garantálja

Fotó: Shutterstock

Az egusi leves – ahogy a nevéből is kiderül – az egusi nevű, rendkívül különleges afrikai dinnyeféle magvaiból készül, ám nem ez adja az étel kifejezetten csípős ízét. Az egusi magok fehérjében gazdagok, sűrítik a levest, valamint textúrát biztosítanak a húsok, a tengeri herkentyűk és a leveles zöldségek keverékéhez.

Ez is érdekelhet! Túl csípős lett az étel? Ezekkel a trükkökkel enyhíthetsz az ízek intenzitásán

Az étel csípősségét az Ata rodo, közismertebb nevén a Scotch bonnet chilipaprika adja.

Ez az egyik legerősebb paprika a világon, csípőssége elérheti a 100 000–350 000 Scoville-egységet.

A Scoville-skála a különböző paprikák erősségét hívatott mérni, és azt mutatja meg, hogy egy adott fajta mennyi kapszaicint tartalmaz – ez az az anyag, amely a csípős érzetet okozza.

Szecsuáni hot pot leves – Kína

Szecsu\u00e1ni hot pot leves

A levesbe a chili mellett fahéj, szegfűszeg és gyömbér is kerül

Fotó: Shutterstock

Az étel különlegessége nemcsak a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs és a szecsuáni bors kellemesen melengető ízeiben rejlik, hanem abban is, hogy a forró, fűszeres alaplében akármit megfőzhetünk, amit csak szeretnénk

– idézi a CNNKwoklyn Wan kínai séfet.

A hot pot, vagyis forró fazék rendkívül találó név erre a fogásra több ok miatt is. Egyrészt a levest jellemzően hihetetlenül forrón fogyasztják a helyiek, másrészt egy kifejezetten csípős ételről van szó.

Kacsa, tengeri herkentyűk, csirke, sertés, bárány és szezonális zöldségek egyaránt kerülhetnek a levesbe, hogy aztán lassan érjenek össze az ízek az alaplében, amelyet szecsuáni bors és szárított szecsuáni paprika tesz igazán ütőssé.

A mellé kínált mártogatós szósz pedig gyakran csilipasztát is tartalmaz, hogy még intenzívebb legyen az élmény.

Som tam – Thaiföld

Som tam

A zöld papaya saláta könnyed, de az ízlelőbimbók számára nagy kihívást jelenthet

Fotó: Shutterstock

A som tam egy híres thaiföldi zöld papaya saláta, amely friss, fűszeres, édes, sós és savanykás ízek tökéletes egyensúlyával kényezteti az ízlelőbimbókat. Az étel eredetileg az Isan régióból származik, de ma már az egész országban és nemzetközi szinten is népszerű.

A som tam fő összetevője a zöld papaya, amelyet vékony csíkokra reszelnek, és mozsárban törnek össze más hozzávalókkal. Az alapvető összetevők közé tartozik ezen felül a fokhagyma, a lime és persze az elmaradhatatlan chilipaprika.

Doro wat – Etiópia

Doro wat

Az etióp csirkepörköltet jellemzően főtt tojással tálalják

Fotó: Shutterstock

Az ízlelőbimbókat próbára tevő etióp fűszerkeverék, a berbere – amely chilipaprikát, bazsalikomot, kardamomot, fokhagymát és gyömbért tartalmaz – kulcsszerepet játszik abban az ízharmóniában, amely a doro watot, Etiópia kedvelt csípős csirkepörköltjét jellemzi.

Az ételt jellemzően főtt tojással tálalják, és szinte mindig helyet kap az asztalon esküvők, vallási ünnepek és családi összejövetelek során. A CCN szerint Etiópiában olyannyira nagy becsben tartják ezt az ételt, hogy szerencsésnek mondhatják magukat azok a külföldiek, akiket megkínálnak egy tányérral belőle.

Mafé – Szenegál

A mafé egy ínycsiklandó, gazdag és rendkívül fűszeres pörkölt, amely Nyugat-Afrika egyes részein, különösen Szenegálban nagyon népszerű, de más országokban, például Maliban és Gambiában is széles körben fogyasztják.

A paradicsomszósz és földimogyoró alapú fogás elkészítése során a már említett Scotch bonnet chilipaprikát használják, mint alapvető fűszert.

A pörköltet általában marhahússal, báránnyal vagy csirkével készítik, de legtöbbször krumplit, sárgarépát és egyéb gyökérzöldségeket is tartalmaz, így biztosítva egy rendkívül kiadós étkezést.

Ezt is olvasd el! Házilag is könnyedén összeállítható a kínai ötfűszer-keverék – recept!

Penne all’arrabbiata – Olaszország

Penne all\u2019arrabbiata

A penne all’arrabbiata az olaszok egyik legnépszerűbb és legcsípősebb tésztaétele

Fotó: Shutterstock

A híres olasz tésztaételek közül egyértelműen a penne all’arrabbiata a legcsípősebb, ami nem meglepő, hiszen az étel neve lefordítva szó szerint „mérges tésztát” jelent.

A peperoncino (piros chilipaprika) az, ami ezt a szószt igazán „mérgessé” teszi

– idézi a CNN Chris MacLean olasz séfet, aki szerint a penne all’arrabbiatát érdemes párosítani egy pohár Cesanese borral, amely szintén Róma Lazio régiójából származik, és friss gyümölcsösségével, valamint enyhe tanninjaival tökéletes harmóniát alkot a fűszeres étellel.

A figyelmetekbe ajánljuk