örfűszer-keverék
Fotó: Shutterstock

Házilag is könnyedén összeállítható a kínai ötfűszer-keverék – recept!

Szeretnél elmélyülni a kínai konyha világában? Akár sült húst, akár wokban pirított zöldségeket, akár congee-t készítesz, a klasszikus ötfűszer-keverék garantáltan teljessé teszi majd az ételed ízvilágát. Ráadásul ezt az összetevőt sem kell feltétlenül készen megvásárolnod, hiszen otthon is könnyedén összeállíthatod.


A Kínában megtalálható összes hagyományos gasztronómiai irányzatban felfedezhetjük az ötfűszer-keveréket. A különleges összetevő pontos eredetét homály fedi, de néhány forrás szerint már az időszámításunk előtti 4. században is létezett. A Dél-Kínából származó fűszerkeveréket eredetileg gyógyászati célból alkották meg: olyan anyagot szerettek volna létrehozni, amely egyrészt mind az öt elemet (fa, tűz, föld, fém, víz), másrészt mind az öt ízt (savanyú, keserű, édes, csípős és sós) magában foglalja.

A fűszerkeverék mind az öt összetevője kiváló hatással van a szervezetre.

A szecsuáni bors segíti az emésztőrendszer működését, valamint gazdag A-vitamin, kálium-, réz- és vasforrás. A fahéj elősegíti az izmok és a szövetek gyarapodását, valamint a hasnyálmirigy megfelelő működését is. Emellett gyulladáscsökkentő antioxidánsokat is tartalmaz, így segít csökkenteni a betegségek kockázatát.

k\u00ednai \u00f6rf\u0171szer-kever\u00e9k

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az édesköménymag antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert, emellett sok káliumot, folsavat, C-vitamint és B6-vitamint tartalmaz. A csillagánizs olyan alapvető ásványi anyagokat biztosít, mint a vas, a mangán és a kalcium, ráadásul gyulladáscsökkentő hatásával segít megelőzni a krónikus betegségeket.

A szegfűszeg pedig elősegíti az epekiválasztást, valamint szintén antioxidáns, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású – mindemellett ráadásul nagy mennyiségű A-vitamint is biztosít.

​Összetevők:

  • 3 evőkanál fahéj
  • 6 egész csillagánizs vagy 2 teáskanál ánizsmag
  • 1,5 teáskanál édesköménymag
  • 1,5 teáskanál szecsuáni bors
  • 3⁄4 teáskanál őrölt szegfűszeg

​Így készül:

  1. Az egész fűszereket pirítsuk egy száraz serpenyőben 2-3 percen át, amíg illatuk intenzív nem lesz.
  2. Tegyük az összes fűszert egy darálóba, és őröljük őket teljesen simára.
  3. A kész fűszerkeveréket tároljuk légmentesen záródó fűszeres üvegben, és a legjobb ízélmény érdekében 6 hónapon belül használjuk fel.

A figyelmetekbe ajánljuk