Valószínűleg nem lenne túlzás azt állítanunk, hogy egyetlen kínai ételnek sincs akkora gasztronómiai és kulturális jelentősége, mint a pekingi kacsának. Az ízletes fogás már a császárság korában is népszerű volt, az elmúlt évszázadokban pedig a távol-keleti ország egyik legfontosabb nemzeti ételévé vált.
A pekingi kacsa története az írásos emlékek szerint egészen az 1330-as évekig nyúlik vissza, igaz, a maihoz hasonló receptre egészen a Ming-dinasztiáig kellett várni. A legelső, kimondottan pekingi kacsára specializálódó étterem 1416-ban nyílt meg a városban. A fogást nevéhez híven alapvetően a Peking környékén honos kacsafajtából készítik, de a húst bármilyen háziasított kacsával helyettesíthetjük.
Mielőtt belevágnánk a főzésbe, fontos tudni, hogy a hús sütés előtt legalább 2 órányi hűtést igényel, de akár egy teljes éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk. A hagyományos technika szerint a kacsát több napon át készítik elő a sütésre, de mi egy egyszerűbb és rövidebb receptet mutatunk.
Hozzávalók:
- 1 egész kacsa (kb. 1,5-2 kiló)
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1,5 tk cukor
- ¼ tk őrölt szerecsendió
- ¼ tk őrölt fehérbors
- 1,5 tk fehér ecet
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek méz
- 1 ek apróra vágott petrezselyem
- 5 szár újhagyma
- 200 g szilvalekvár
- 1 narancs (karikára szeletelve)
Így készítsük el:
- Kívül és belül is öblítsük le a kacsát, vágjuk le a farkát, majd hagyjuk megszáradni. Ha maradtak a bőrében tollpihék, csipesszel távolítsuk el őket.
- Keverjük össze a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a fehérborsot és a szegfűszeget, majd szórjunk egy teáskanálnyit a kacsa belső részébe. Ezután öntsünk a fűszeres keverékhez 1 evőkanálnyi szójaszószt, és kezünk segítségével alaposan kenjük szét a kacsa külsején.
- Vágjunk ketté 1 darab újhagymát, majd a darabokat zöld részükkel kifelé helyezzük a kacsába. Ezután takarjuk le fóliával, majd rakjuk legalább 2 órára a hűtőbe, de akár egy éjszakára is otthagyhatjuk. Ha ez az idő letelt, készítsünk elő egy nagyobb lábast, tegyük bele a kacsát, és a vizet folyamatosan utántöltve pároljuk nagyjából 1 óráig. Vegyük ki a kacsát, és alaposan csepegtessük le.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
- Ezután melegítsük elő a sütőt 190-200 Celsius-fokra, majd helyezzük a kacsát egy tepsibe, és szurkáljuk meg villával a bőrét. Amikor elég meleg a sütő, tegyük be a húst, és süssük 30 percig.
- Keverjük össze a maradék 2 evőkanálnyi szójaszószt és a mézet, majd egy ecset segítségével kenjük be a húst.
- Ezután kapcsoljuk feljebb, 260 Celsius-fokra a sütőt, és pirítsuk addig a kacsa bőrét, amíg aranybarna nem lesz.
- Utolsó lépésként vágjuk apró karikákra a maradék 4 újhagymát, és tegyük egy kisebb tálkába, egy másik kisebb tálban pedig keverjük össze a szilvalekvárt, a cukrot és az ecetet. Tálaláskor rakjuk a narancskarikákat a tányér aljára, helyezzük rájuk a kacsát és szórjuk meg petrezselyemmel. Az újhagymás és szilvalekváros tálakat tegyük mellé – ezekből bárki kedvére kanalazhat.
Forrás: Allrecipes