zöldségek egy boltban
Fotó: Shutterstock

Szuperélelmiszer, de nyersen mérgező a világ egyik legnépszerűbb zöldsége

A kutyatejfélék családjába tartozó maniókát világszerte több száz millióan fogyasztják napi rendszerességgel. Bár lehet, elsőre nem hangzik ismerősen a neve, ebből készül a tápióka, ami az ázsiai konyha nálunk is kedvelt alapeleme.

A manióka a kutyatejfélék családjába tartozó növény, amelynek ehető gumós gyökerét fogyasztjuk. Bár rendszertanilag nem számít zöldségnek, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika egyes régióiban alapvető élelmiszer, naponta mintegy félmilliárd ember étrendjében játszik jelentős szerepet.

Népszerűsége nem véletlen: olcsó, tápláló, és számos vitamint tartalmaz.

Amellett, hogy 100 grammja akár 160 kcal energiát is biztosíthat, a manióka vasban, mangánban és kalciumban is gazdag, továbbá remek folsavforrás és könnyen is emészthető.

Ezt is olvasd el! Öt étel, amit sosem szabadna nyersen fogyasztanod

T\u00e1pi\u00f3kapuding

Tápiókapuding

Fotó: Shutterstock

Fontos azonban a megfelelő elkészítése, mivel a friss manióka veszélyes, hiszen erősen mérgező. Héja és levelei ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyekből hidrogén-cianid keletkezik, írja a Vince Magazin.

Az édesebb fajtákban kilogrammonként körülbelül 20 mg cianid található, míg a keserűbb változatoknál ez az érték akár 1000 mg-ra is emelkedhet.

Ez is érdekelhet! 5 dolog, ami a szervezetünkkel történik, ha elég gyümölcsöt eszünk

Nyersen fogyasztva idegrendszeri károsodást, súlyosabb esetben akár halált is okozhat. Ezért az élelmiszert fogyasztás előtt alaposan elő kell készíteni – általában 24 órás áztatással.

A világ 4. legjelentősebb kalóriaforrása hazánkban is egyre népszerűbb – köszönhetően főleg a tápiókapudingnak.

Ennek összetevőit azonban ellenőrzött körülmények között készítik elő, így nem kell aggódnunk a mérgezésveszély miatt.


A figyelmetekbe ajánljuk