A manióka a kutyatejfélék családjába tartozó növény, amelynek ehető gumós gyökerét fogyasztjuk. Bár rendszertanilag nem számít zöldségnek, Afrika, Ázsia és Latin-Amerika egyes régióiban alapvető élelmiszer, naponta mintegy félmilliárd ember étrendjében játszik jelentős szerepet.
Népszerűsége nem véletlen: olcsó, tápláló, és számos vitamint tartalmaz.
Amellett, hogy 100 grammja akár 160 kcal energiát is biztosíthat, a manióka vasban, mangánban és kalciumban is gazdag, továbbá remek folsavforrás és könnyen is emészthető.
Ezt is olvasd el! Öt étel, amit sosem szabadna nyersen fogyasztanod
Tápiókapuding
Fotó: Shutterstock
Fontos azonban a megfelelő elkészítése, mivel a friss manióka veszélyes, hiszen erősen mérgező. Héja és levelei ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyekből hidrogén-cianid keletkezik, írja a Vince Magazin.
Az édesebb fajtákban kilogrammonként körülbelül 20 mg cianid található, míg a keserűbb változatoknál ez az érték akár 1000 mg-ra is emelkedhet.
Ez is érdekelhet! 5 dolog, ami a szervezetünkkel történik, ha elég gyümölcsöt eszünk
Nyersen fogyasztva idegrendszeri károsodást, súlyosabb esetben akár halált is okozhat. Ezért az élelmiszert fogyasztás előtt alaposan elő kell készíteni – általában 24 órás áztatással.
A világ 4. legjelentősebb kalóriaforrása hazánkban is egyre népszerűbb – köszönhetően főleg a tápiókapudingnak.