chili, paprikák

Ártalmas vagy sem? A csípős ételek hatása az egészségünkre

Van, aki rajong a fűszeres, csípős ételekért, míg mások rosszul vannak az erős érzéstől. A tudományos konszenzus azonban még mindig nem született arról, hogy a fűszeres ételek pozitív vagy negatív hatással vannak-e az egészségre.


2023 szeptemberében egy 14 éves fiú meghalt az amerikai Massachusettsben, miután a közösségi médiában népszerű, „chips kihívás” részeként csípős paprikát fogyasztott. A One Chip Challenge lényege, hogy meg kell enni egy szem mérhetetlenül csípős chipset, anélkül, hogy az illető bármilyen más ételt vagy italt fogyasztana mellé. Bár a fiú halálának okát még vizsgálják az egészségügyi hatóságok, a kihívásokban használt csípős chipsek egy részét kivonták a boltokból.

Epidemológusok évtizedek óta vizsgálják, hogy a fűszeres ételek miképp befolyásolják az emberek egészségét, és ronthatnak-e az olyan krónikus állapotokon, mint a gyulladásos bélbetegségek – kezdi a Science Alert.

Ez is érdekelhet: 5 probiotikus élelmiszer az egészséges bélrendszerhez

A fűszeres ételek alatt több mindent értünk: olyan ételek, melyekben több fűszeres íz van, például az ázsiai curry, a tex-mex ételek vagy a magyar paprikás ízek. De az olyan élelmiszereket is idesorolják, amik a csípős paprikában különböző mértékben megtalálható kémiai vegyület, a kapszaicin miatt csípősek.

Ahogy nő a paprika kapszaicin-tartalma, úgy nő a Scoville-skálán elfoglalt helye is, amely a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.

Rövid távú hatása

A csípős ételek által kifejtett fájdalom endorfinok és dopamin felszabadítására késztetheti a szervezetet, ez pedig megkönnyebbülést vagy akár bizonyos fokú eufóriát is kiválthat.

Az extrém fűszeres ételek fogyasztásának rövid távú hatásai között szerepel a kellemes hőérzéstől a kellemetlenül égőig terjedő fájdalom az ajkakon, a nyelven és a szájban. Ezek az ételek emésztőrendszeri panaszok különböző formáit, fejfájást és hányást is okozhatnak. Van, aki számára a fűszeres ételek fogyasztása olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a migrén, a hasi fájdalom és a hasmenés, sokszor pedig a gyulladásos bélbetegségben szenvedő embereknek kifejezetten nem ajánlott.

Most akkor jó vagy nem?

A táplálkozás-epidemiológusok évek óta vizsgálják a hosszú távú fűszeres ételek fogyasztásának lehetséges kockázatait és előnyeit. Előbbiek közé tartozik az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az Alzheimer-kór, a gyomorégés és a fekélyek, valamint a fájdalomérzékenység.

Azonban a különféle tanulmányok vegyes eredményekről számolnak be. Míg egyes kutatások szerint a gyomorégés erősebben kapcsolódik fűszeres ételek fogyasztásához, mások szerint nem okoznak gyomorfekélyt, míg a gyomorrákkal való összefüggés nem ilyen egyértelmű.

paprik\u00e1k

Unsplash

Szakértők szerint jelenleg a nagy, népességen alapuló vizsgálatokból származó bizonyítékok azt sugallják, hogy a fűszeres ételek nem növelik az emberek körében az összhalálozás kockázatát, sőt, akár csökkenthetik is azt. Azonban mindez az életmódbeli tényezőktől is függhet.

A kutatóknak nem könnyű pontosan mérni a táplálkozási és életmódbeli tényezőket egy népességen alapuló vizsgálatban, hiszen az emberek nem mindig jelentik azt pontosan. Gyakran számos, sok éven át tartó vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy biztos következtetést lehessen levonni arról, hogy egy táplálkozási tényező hogyan befolyásolja az egészség egy bizonyos aspektusát.

Olvasd el ezt is! Egy kardiológus szerint ezt az 5 ételt kerüljük, mert a szívünk bánja

A tudósok még mindig nem tudják teljes mértékben, hogy miért szeretik sokan a fűszeres ételeket, mások pedig miért nem, de számos találgatás létezik evolúciós, kulturális és földrajzi, valamint orvosi, biológiai és pszichológiai tényezőkkel kapcsolatban.

A figyelmetekbe ajánljuk