Túl csípős ételt fogyasztó nő
Fotó: Shutterstock

Pár trükkel könnyedény enyhíthetünk a csípős ízvilágon

Túl csípős lett az étel? Ezekkel a trükkökkel enyhíthetsz az ízek intenzitásán

A legtöbbünkkel előfordult már, hogy főzés közben egy kicsit megszaladt a kezünk a fűszerekkel, és az étel sokkal csípősebb lett a kelleténél. Bosszantó helyzet, de nem érdemes sem pánikba esni, sem pedig kidobni a már elkészített fogást. Akadnak ugyanis olyan egyszerű tippek, amikkel enyhíthetünk az étel fűszerezésén!


​Több hozzávaló, kevésbé intenzív íz

A legegyszerűbb módja annak, hogy enyhítsük a túl csípős étel ízét, ha több hozzávalót adunk hozzá, így csökkentve a fűszeres összetevők arányát. Ha levesről vagy raguról van szó, először próbáljunk meg több folyadékot hozzáadni. Emellett növelhetjük a zöldségek és keményítőtartalmú összetevők mennyiségét is – attól függően, hogy épp mi van kéznél.

Ezt is olvasd el! 5 autentikus olasz tésztaétel, amiről valószínűleg még nem hallottál

​A csodatevő tejtermékek

Legyen szó bármilyen tejtermékről, mind egytől egyig kiválóan ellensúlyozza a csípősséget, miközben kellemesen hűsítő hatást ad az ételnek. Használhatunk tejet, tejfölt vagy akár natúr joghurtot is a tálaláskor.

Tejterm\u00e9kek

A különböző tejtermékek segíthetnek enyhíteni a csípős ízeket

Fotó: Shutterstock

Fontos azonban ügyelni arra, hogy a tejtermékeket ne forraljuk túl magas hőfokon, mert könnyen összecsomósodhatnak.

Annak ellenére, hogy a kókusztej technikailag nem tejtermék, mégis remek krémességet ad az ételeknek és különösen jól illik az ázsiai ízvilágú fogásokhoz, ha azok csípősségét szeretnénk enyhíteni.

A savak jótékony hatása

Ezt a trükköt érdemes ellesni a thai konyhától, ahol előszeretettel használnak chilit. A túlzott csípősség ellensúlyozására gyakran alkalmazzák különböző citrusfélék levét, ecetet vagy akár ketchupot is. Már egy kanálnyi savas hozzávaló is csodákra képes: kiegyensúlyozza az ízeket, és enyhíti az étel égető hatását.

Édessel a csípős ellen

A savas hozzávalókhoz hasonlóan a cukor és más édesítők is segíthetnek tompítani a csípősséget azáltal, hogy kiegyensúlyozzák az ízeket. Fontos azonban, hogy óvatosan, kis mennyiségekben adagoljuk és folyamatosan kóstoljuk, nehogy túl édessé váljon a fogás.

Meglepő, de hatásos: a mogyoróvaj

Mogyor\u00f3vaj

A mogyoróvaj nemcsak enyhíti a csípős ízeket, de krémesebb állagot is biztosít

Fotó: Shutterstock

Egy kevésbé ismert, de hatékony módszer a csípősség enyhítésére a mandula- vagy mogyoróvaj hozzáadása levesekhez és ragukhoz. Egy kanálnyi elegendő ahhoz, hogy tompítsa az étel intenzitását anélkül, hogy az íze túlságosan észrevehető lenne.

Érdemes kipróbálni ezt a trükköt, ha krémesebb és lágyabb végeredményt szeretnénk elérni.

Ez is érdekelhet! Ez a 3 hétköznapi fűszer az influenza ellen is hatásos

Változtass a köreten

Ha az étel íze egyébként tökéletes és nem szeretnénk ezen változtatni plusz hozzávalókkal, egyszerű megoldás lehet, ha semleges, keményítőtartalmú körettel tálaljuk. Az olyan ételek, mint a rizs, tészta, kenyér vagy burgonya segítenek eloszlatni a csípősséget, így az kevésbé lesz intenzív minden falatban.

A figyelmetekbe ajánljuk