Az is nagy valószínűséggel evett már bobajkát, aki nem tudja, hogy mit is takar pontosan a kifejezés: így hívják Zemplénben a mákos gubát – pontosabban annak egy régibb, bonyolultabban készülő változatát, melynek kifli helyett kelt tészta az alapja. Ezt a nevet kapta az Andrássy Kúria & Spa Bobajka étterme, ami nem csak a Gourmet Fesztiválon vesz részt először, de itt mutatkozik be a nagyközönség számára is, hiszen a teljesen megújult étterem júliustól várja vendégeit Tarcalon.
Régi-új ízek Tarcalról
A Bobajka bobajkája
BDPST Group
Varjú Imre séf egy friss, de a helyi örökséget előtérbe helyező menüsorral és specialitásokkal készül az eseményre, melyben természetesen a névadó desszerttel is találkozhatnak. Egy ilyen jeles esemény tökéletes alkalom arra, hogy a frissen nyíló étterem megmutassa magát a gasztronómia szerelmesei számára és elhozzon egy kis szeletet a hagyományos vidéki ízekből – természetesen újra gondolt, friss köpenybe bújtatva.
A 61-es standnál Varjú Imre és csapata riolitos libamáj terrine-nel, slambucra tálalt szilvásváradi füstölt pisztránggal és természetesen zempléni bobajkával várja a gasztrofesztiválozókat.
A nővér, Clarisse
Körte golyó a Clarisse menüjéből
BDPST Group
A szomszédos standokon szintén a BDPST Grouphoz tartozó BOTANIQ Turai Kastély bárját és Clarisse nevű éttermét találjuk. Előbbiben a koktélkülönlegességek mellett Langó Tamás sommelier vezeti be a látogatókat a champagne-ok világába. A Clarisse étterem és Mészáros Ádám séf pedig egy igazi turai különlegességekből álló menüsorral hoz el egy kis szeletet mind abból, amit az étterem falai között megtapasztalhatnak a vendégek. A helyi gazdálkodásokból származó alapanyagból készített ételek mellett a kastély kertjében termő körte is visszaköszön mind a desszertben, mind a kastély italait felvonultató BOTANIQ Bár kínálatában, melyet Szabó Gergely bármenedzser prezentál majd a vendégeknek. A koktélok, csakúgy, mint az ételek, őrzik a kastély hagyományait, több közülük Schossberger Klára ’Clarisse' festményeiről lettek elnevezve.