Új fejezet nyílt a turai Clarisse történetében
BOTANIQ Turai Kastély

Új fejezet nyílt a turai Clarisse történetében

Este érkezünk a kastélyhoz, ami kivilágítva tényleg úgy fest, mint a Disney-filmek elejéről jól ismert mesebeli palota. Az autóból kiszállva nem lehet nem megállni gyönyörködni a látványban, mielőtt belépnénk az ajtón, hogy ismét találkozhassunk Clarisse-szal.


\u200bBOTANIQ Turai Kast\u00e9ly

BOTANIQ Turai Kastély

Egy éve nyílt meg a BOTANIQ Turai Kastély étterme, a kastély egykori urának unokája, Schossberger Klára után elnevezett Clarisse, amely idén elnyerte a „Magyarország legjobb fine-dining étterme” címet az International Dining Awardson. Mint tudni lehetett, az étterem csapata új koncepcióval és újjászületett menüsorral vár bennünket, ezért nagy várakozások közepette léptünk be a már említett ajtón. A lobbyban rögtön kézhez kaptuk Clarisse levelét, melyben üdvözölt minket és ismertette velünk az est menetét. Elsőként egy pohár champagne-nyal a kezünkben körbejártuk az elegáns, de rendkívül otthonos szalont, a szivarszobát, megtekintettük a bár páratlanul gazdag bor- és italgyűjteményét, betértünk a könyvtárszobába, majd megcsodáltuk a hotel bisztróéttermének otthont adó, mindig lenyűgöző Pálmaházat is.

Függöny fel!

\u200bBOTANIQ Turai Kast\u00e9ly Clarisse \u00e9tterem

BOTANIQ Turai Kastély

A bevezető után kezdetét vette az est fő attrakciója, a vacsora. Elfoglaltuk a helyünket az étterem asztalainál, majd a tányérunk fölé helyezett papírlapon bejelöltük, hogy az ételek mellé melyik italsort kérjük: a hazai, illetve nemzetközi borokból, a koktélokból vagy az alkoholmentes italokból álló szelekciót. Míg a falakon függő számtalan festmény között a tekintetünkkel sikerült megtalálnunk azt, melyet a valódi Clarisse festett, megízleltük az előttünk heverő házi kenyereket a szarvasgombás vajjal, melyek együtt meglehetősen erős alapot biztosítottak a vacsorához.

Régi és új

BOTANIQ Turai Kast\u00e9ly\u200b Clarisse \u00e9tterem szarvasgerinc fog\u00e1sa

BOTANIQ Turai Kastély

A menüsor továbbra is a természet különféle szintjei, a talajszint, a patakszint, az avarszint, a cserjeszint, az erdő és az égbolt szerint lett megkomponálva.

A fogások alapanyagai között jelen vannak a vadhúsok, azonban a szarvasgerinc ízvilágát ezúttal a japán ihletésű sós szilva, az Umami Umeboshi adja, emellett megjelenik a kacsa és a pisztráng is az étlapon.

A néma kacsa egy teljesen új elem a korábbi menühöz képest, amely a fenntarthatóság szellemében több fogásban is szerepel. A szezonalitás jegyében a menüsorban több helyen, különböző formában felhasználva megjelenik a gomba is, melyből eszencia is készül, így adva egy igazán intenzív ízt az ételeknek. Ez az alapanyaga a menüsor egyik legkiemelkedőbb fogásának is, a kilencféle gombából készült – a nem vegán verzióban fürjtojást is tartalmazó – levesnek.

Katarzis

BOTANIQ B\u00e1r

BOTANIQ Turai Kastély

Leveshez nem könnyű koktélt párosítani, Feke Soma bar managernek és csapatának azonban sikerült: „Gyümölcsök kosárban” fantázianéven olyan italt alkottak, amely tökéletes és okos kiegészítője a fogásnak – cognac-kal, szűretlen almalével, citrommal, kombuchával, rózsavízzel készült.

Szintén kiemelkedő tétel a fogások közé meglepetésszerűen beékelt csalánfagylalt is, mely igazi frissítőként szolgálva felkészíti az ízlelőbimbókat a következő ételkülönlegességre, a szarvasgerincre.

Itt kell megemlítenünk a koktélsor másik nagy sztárját, a BOTANIQ Negronit is, melynek alapanyagait kreatív elgondolás szerint hordóban érlelik a felszolgálás előtt. Kesernyés ízvilága méltó kiegészítője a sokak által kedvelt, és szinte már a Clarisse védjegyének számító körtés gombócnak. A desszert persze ez alkalommal újjászületett változatban, egy kis csavarral került a tányérokra: kecsketejből készült fagylalttal kiegészítve.

A búcsú

50 kilométer: ennyit kell utazni a fővárosból azért, hogy pár másodpercre a földbe gyökerezzen a lábunk egy kastély látványa miatt, hogy egy nekünk írt levélben, a felénk tett gesztusokban, a tányérra és pohárba komponált ízekben egyszerre tapasztaljuk meg a régi korokat idéző, mégis nagyon mai eleganciát, és hogy úgy érezzük, 50 kilométer még sosem tűnt ennyire kis távolságnak. Aki egyszer megismerkedett Clarisse-szal újra és újra találkozni akar majd vele.

UPDATE: cikkünk születésének napján a Michelin Guide „az év sommelier-je” díjat a Clarisse borszakértőjének, Langó Tamásnak ítélte oda.

A figyelmetekbe ajánljuk