Különleges fine dining étterem nyílik a BOTANIQ Turai Kastélyban
Botaniq - Hlinka Zsolt

Különleges fine dining étterem nyílik a BOTANIQ Turai Kastélyban

A nemrég Európa legjobb kastélyhotelének választott BOTANIQ Turai Kastélyban hamarosan Clarisse néven fog fine dining étterem nyílni a két Michelin-csillagos Mészáros Ádám vezetésével.


„Egyik célunk az első hazai vidéki Michelin-csillag, valamint a »zöld Michelin-csillag« minősítés megszerzése, ami azonban ezeknél is fontosabb számunkra: a vendégek – hogy felejthetetlen élményben tudjuk őket részesíteni" – emelte ki legnagyobb ambícióját a Clarisse-szal kapcsolatban Mészáros Ádám séf. A november 17-én nyíló étterem a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse"-ról kapta a nevét, akinek fényképhagyatéka és megemlékezései sokat segítettek a kastély rekonstrukciója során.

Botaniq - Pinewood

A Clarisse más lesz, mint egy hagyományos fine dining étterem, ugyanis több érzékszervre is hatást fog gyakorolni: az ízek és illatok mellett a fogásokhoz komponált zene és különféle vizuális élmények is a különleges élményszerzés célját szolgálják majd.

Vacsora mint performansz

Botaniq - Molnár Dániel

A helyszín által inspirált és helyi alapanyagokból készülő menüsort többek közt a fogásokkal harmonizáló bor- és koktélpárosítás, a Néma Júlia keramikusművész által a menühöz tervezett kerámia étkészlet, az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált, a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestés, valamint a személyzet által viselt, Zoób Kati által tervezett öltözékek teszik igazán emlékezetessé.

Az étterem vizuális arculatát egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal határozza meg, amely a kastély és a park hangulatát adja vissza – ráadásul közülük egy festmény a névadó Schossberger Klára műve.

Természet és tradíció összhangja

Botaniq - Pinewood

A Mészáros Ádám által megálmodott, Clarisse ihlette menüsorban a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások. A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is, varázslatos kompozíciók formájában.

Az elkészített ételek a „farm to table", azaz a „földtől az asztalig" alapelvet követik, miszerint a hozzávalók túlnyomó része helyi termelőktől származik, a jövőben pedig magában a kastély kertjében teremnek majd. Jelenleg is a környékről, Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik. A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz is, a desszertet például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette.

Az ételek barátai

Botaniq - Pinewood

A menüsorban megálmodott ízeket két hozzájuk komponált, nagy gondossággal összeállított borsor egészíti ki, teszi teljessé: Langó Tamás sommelier az egyes fogásokhoz egy hazai („Hegyeink emléke" borsor), illetve egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással („Utazásaink kalandja" borsor) is készült, a vendég döntésére bízva a választást.

A Clarisse-ban egyedülálló módon a két borsor mellett a vendégeknek lehetőségük van a menühöz megalkotott, egyedi kreációkat tartalmazó koktélválogatást is választani. A koktélok is az ételsort emelik előtérbe: minden koktél kapcsolódik az adott fogáshoz, például valamilyen közös alapanyag formájában. A Szabó Gergely bartender által megálmodott alkotások másik különlegessége, hogy emléket állítanak Schossberger Clarisse-nak, ugyanis a festményeinek nevét viselik a koktélok.

A Clarisse bizonyos, előre meghatározott napokon várja a vendégeit előzetes foglalás alapján november 17-től, egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsorral, hozzá választható bor- vagy koktélválogatással. Ezzel párhuzamosan a BOTANIQ Turai Kastély Pálmaház étterme változatlanul folytatja a működését, az á la carte vendégek, illetve a szállóvendégek kiszolgálására fókuszálva.

A figyelmetekbe ajánljuk