cooked foods

50 ezret spórolnánk évente, ha nem dobnánk ki ételt

Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forintot spórolhatna a tudatos élelmiszer-gazdálkodással.


A pazarlás, melyet jelenleg tanúsítunk, komoly környezeti problémát, klímaváltozást okoz a világban. A Klímapolitikai Intézet válaszokat ad arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni.

Az élelmiszer-termelés karbonlábnyomának csökkentése a környezetvédelem egyik fontos területévé válhat a jövőben. Felmerül tehát a kérdés, hogy hogyan lehetne megoldani a lejárt élelmiszerek, élelmiszer-maradékok újrahasznosítását.

Megdöbbentő, hogy világszerte az előállított élelmiszerek körülbelül egyharmadát dobjuk ki az ENSZ statisztikák szerint. A kidobott élelmiszerek termeléséhez ráadásul 1,4 milliárd hektár terület szükséges. Ez bolygónk mezőgazdasági területének csaknem 30 százaléka.

A Klímapolitikai Intézet úgy véli, az élelmiszer-ellátás bármely szakaszában létrejöhetnek hulladékok, ám a lakossági pazarlás mennyiségében felülmúlja az élelmiszeripar hulladéktermelését.

Mikor következik be élelmiszer-pazarlás? Amikor olyan étel kerül a szemétbe, amelynek a hulladékká válását elkerülhettük volna. Ilyenek a lejárt szavatosságú élelmiszerek, valamint a kidobott ételmaradékok. Egy fejlett országban egy ember évente 105 kilogrammos élelmiszer-hulladékot termel, ugyanez a szám Afrikában és Ázsiában 8 kilogramm.

Magyarországon átlagosan évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Ennek harmadát gyűjtjük össze háztartásokban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2016-ban és 2019-ben készített felméréseket az élelmiszer-hulladék termelésről. Itthon egy lakos évente 65-68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel. A kidobott élelmiszerek majdnem felénél elmondható, hogy elkerülhető lett volna a pazarlás.

A pazarlás csökkentésével egy átlagos magyar család évente akár 50 ezer forintot tudna megspórolni. A pazarlásnak emellett óriási az ökológiai és vízlábnyoma, tehát elkerülésével nagy mennyiségű ívóvizet is meg lehetne takarítani.

Az ünnepek (húsvét és a karácsony) alatt egyébként akár háromszor annyi adag étel is készülhet, mint amennyi szükséges. Ez tovább fokozza a pazarlást.

Hogyan állíthatnánk meg? A fogyasztói tudatosság növelésével, a vásárlás, tárolás megszervezésével, a gyermekek tudatos nevelésével.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk