Egy igazi böjt utáni lakomát mutatunk a konyha ördögeinek.

Nagypéntekkel a végére érkeztünk a világ körüli húsvéti receptbemutatónkkal. Az Egyesült Királyság, az USA, Finnország és Olaszország klasszikus fogásai után tegnap ajánlottunk még egy egy összetevős receptet is azoknak, akik nem mozognak otthonosan a konyhában; ma pedig egy jóval bonyolultabb, sok hozzávalót igénylő francia különlegességgel zárunk.

A Pâté de Pâques, magyarul húsvéti pástétom az egyik legnépszerűbb étel Franciaországban. Rossz hír, hogy akik húsmentesen étkeznek, azok nem lelnek sok örömöt benne, mivel jócskán van benne. Igazi böjt utáni fogásról van szó. A tésztában kisütött húsok hagyománya a középkorig nyúlik vissza Franciaországban: így tartósították a különböző húsokat, és a tésztaréteget gyakran el sem fogyasztották.

Tojás is van benne, mivel böjt alatt azt sem lehetett sokáig fogyasztani. Így egy tökéletes szimbolikus fogásról van szó a böjt lezárásához. De jöjjön a recept – sok hozzávalóra kell számítani, de nem kell megijedni.

Hozzávalók 

  • 300 g hízott libamáj
  • 500 g darált borjúhús
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor metélőhagyma
  • 1 kis csokor turbolya (vagy menta)
  • 2 csomag leveles tészta
  • 6 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek tej
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 mk koriander mag
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 2 csipet morzsolt kakukkfű
  • őrölt bors

Elkészítés 

Kockázzunk májat a darált borjúhoz, amihez adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és metélőhagymát. Ehhez jöhet még 3 egész tojás, 1 tojássárgája, tej, tejföl, majd a mozsárban összetört koriander, a reszelt szerecsendió, az őrölt bors, az olíva olaj, a kakukkfű és só. Ezt jó alaposan összegyúrjuk.

A sütőpapíron lévő tésztát kiterítjük és középre helyezzük, hogy a leveles tészta csücskei illeszkedjen a szögletes őzgerinc formához.

A forma sarkainál 1-1 háromszöget kivágunk. A tésztát a behelyezzük a formába, és összeillesztjük a csücsökén a széleket. A töltelék 2/3 részét belekanalazzuk, majd egyenletesen elterítjük, amire ráhelyezzük az előre megfőtt, hosszában félbe vágott tojásokat. A maradék masszát is belerakjuk, majd a tészta széleire egy kis vizet kenünk.

A maradék tésztából vágunk egy akkora darabot, hogy befedje a formát. A pástétom tetejére helyezzük, villával lenyomkodjuk a széleit, hogy jól összetapadjon, megszurkáljuk a tetejét és egy késsel levágjuk az oldaláról a felesleges tészta darabokat. A megmaradt tésztából, nyúl (vagy alkalomhoz illő) formákat szúrunk és kedvünk szerint kidíszítjük a pástétom tetejét. Végezetül megkenjük az egész tetejét, egy kis tojással.

A pástétomot 210 fokon 35-40 percig sütjük.

(Street Kitchen)


Friss

Lady Gaga lett a Dom Pérignon legújabb arca

Debütált a Dom Pérignon rosé 2005 limitált kiadású jeroboam palackja, amit nem mást, mint az többszörös Grammy - és Oscar-díjas énekesnő, Lady Gaga tervezett Nicola Formichetti divatigazgatóval.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk