A finnek édes, kardamommal fűszerezett süteménye, a Pulla fonott kalács formájában népszerűbb, de készíthetünk apró zsemléket is a tésztából.


A finnek kalácsa a tésztáját tekintve egészen hasonló a magyarhoz, mégis ízre egészen más. Miénk finoman ízesített, míg a Pulla legerőteljesebb illatú fűszereket tartalmazza. Őrölt kardamomot tesznek bele, a tetejét pedig cukorral és mandulával szórják meg.

De rajtunk és a finneken kívül több országban is szokás kalácsot fogyasztani húsvétkor. Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban is előszeretettel készítenek különféle kelesztett tésztákat.

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2 kk
  • 16 dkg cukor
  • 1 ek kardamommag
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

Az élesztőt belekeverjük a langyos tejbe, majd beletesszük a tojást, a cukrot és a fűszert. Ezt követően lisztet adjunk hozzá, először habverővel keverve, majd gyúrva. Legvégül hozzádolgozzuk a szobahőmérsékletű zsiradékot is. A jól kidolgozott tésztát 30 percig kelni hagyjuk.

A tésztát ezután átgyúrjuk, zsemléket vagy kalácsot formázunk belőle, sütés előtt még egyszer kelni hagyjuk, majd tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. A finnek tálaláskor a pulla belsejébe baracklekvárt vagy tejszínhabot teszünk.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk