Sonka mézesen? Miért ne!
Az Európából származó bárányevés a tengerentúlon is népszerűvé vált az idők során. Habár régen a bárány nem igazán volt elterjedt az Államokban, ezért inkább malacot fogyasztottak az ünnep idején, leggyakrabban sonka formájában. A húsvéti mézes sonka azóta pedig már hagyományos húsvéti fogássá vált.
Ezen kívül rendkívül népszerűek a nyuszi formájú csokoládék és az a nyuszi és kiscsibe alakú mályvacukrok, a Peeps.
Na, de térjünk vissza az isteni húsvéti mézes sonkához.
Hozzávalók:
- kötözött füstölt sonka (bőrös 1 kg csontozott)
- 3 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- frissen őrölt fekete bors
- 5 szem szegfűszeg
a mázhoz:
- 2 ek. méz
- 1-1 ek. barna cukor
- 1 ek. dijoni mustár
- 1 ek. balzsamecet
Elkészítése:
A sonkát tegyük bele egy nagyobb edénybe és öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. A sonkát ezután 1,5 órán át főzzük a hagymával, répával és fűszerekkel együtt. A megfőtt sonka bőrét keresztben bevagdossuk. A mézet elkeverjük a barna cukorral, a mustárral és a balzsamecettel. A máz negyed részével megkent sonkát 25-30 percre a 250 fokra előmelegített sütőbe helyezzük sülni, időnként meglocsolhatjuk a mázzal, ezután tegyük vissza sülni. Kihűlve, szeletelve fogyasztjuk.
Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.