Sonka mézesen? Miért ne!


Az Európából származó bárányevés a tengerentúlon is népszerűvé vált az idők során. Habár régen a bárány nem igazán volt elterjedt az Államokban, ezért inkább malacot fogyasztottak az ünnep idején, leggyakrabban sonka formájában. A húsvéti mézes sonka azóta pedig már hagyományos húsvéti fogássá vált.

Ezen kívül rendkívül népszerűek a nyuszi formájú csokoládék és az a nyuszi és kiscsibe alakú mályvacukrok, a Peeps.

Na, de térjünk vissza az isteni húsvéti mézes sonkához.

Hozzávalók:

  • kötözött füstölt sonka (bőrös 1 kg csontozott)
  • 3 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • frissen őrölt fekete bors
  • 5 szem szegfűszeg

a mázhoz:

  • 2 ek. méz
  • 1-1 ek. barna cukor
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. balzsamecet

Elkészítése:

A sonkát tegyük bele egy nagyobb edénybe és öntsük fel annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. A sonkát ezután 1,5 órán át főzzük a hagymával, répával és fűszerekkel együtt. A megfőtt sonka bőrét keresztben bevagdossuk. A mézet elkeverjük a barna cukorral, a mustárral és a balzsamecettel. A máz negyed részével megkent sonkát 25-30 percre a 250 fokra előmelegített sütőbe helyezzük sülni, időnként meglocsolhatjuk a mázzal, ezután tegyük vissza sülni. Kihűlve, szeletelve fogyasztjuk.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


A figyelmetekbe ajánljuk