humanoid robotok
Getty Images

Ki volt az a 9 humanoid, aki a robotok létjogosultságát magyarázta Genfben?

Múlt héten, az ENSZ szervezésében megtartották az első ember-robot konferenciát, ahol kilenc humanoid robot is részt vett. Az eseményen a meghívottak a robotokkal közösen vitathatták meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályokat, és hogy hogyan lehetne pozitív dolgokra felhasználni a technológiát. De kik (vagy mik) voltak pontosan ezek a humanoidok, és mit kell tudni róluk?

4NE-1

For you, for me, for anyone. This is 4NE-1. NEURA Robotics' humanoid robot. A robot made for all areas of life. Enabling safe ...

NEURA Robotics' humanoid robot 4NE-1

A Neura Robotics által tervezett 4NE-1 a világ egyik legfejlettebb kognitív humanoid robotja, amelyet az emberekkel való együttműködésre terveztek. A 4NE-1 nagyjából 170 cm magas és 60 kg; körülbelül 20 kilogrammos teherbírással rendelkezik. A Neura Robotics szerint a robot lényegében minden mozgásformára képes, még akkor is, ha éppen cipekednie kell.

A humanoid felismeri a különböző emberi hangokat, nyelveket, sőt: az alkotók szerint még a hangszínt és az érzelmeket is.

A 4NE-1 úgynevezett hang- és gesztusvezérléssel lép kapcsolatba az emberekkel, azaz a hanggal kiadott utasítások mellett képes felismerni a kezünkkel vagy ujjunkkal bemutatott utasításokat is. Emellett a 4NE-1 a tárgyakat is felismeri, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig folyamatosan tanul az adott helyzetekből, hogy később megfelelően reagálhasson, ezzel segítve az ember-robot együttműködést, „nemcsak a munkaiparban, hanem az élet minden területén".

Ez is érdekelhet: 6 pillanat, amikor a mesterséges intelligencia a frászt hozta az emberiségre

Beonmi

The Beomni robot can mimic your moves and learn to do tasks on its own. We talk to Beomni's creator, Harry Kloor, about how this ...

Meet Beomni: Your new robot avatar

A 2022-es CES technológiai kiállításon bemutatkozó Beonmi a világ első, teljesen működőképes, általános célú humanoid robotja. Az alkotók valóban igazi mindenesnek szánják a jövőben: az orvosi szolgáltatásoktól a gyártási és mezőgazdasági munkákon át egészen az űrépítkezésig bármit elvégez.

Beonmi nagyjából 30 kg-os súlyt képes cipelni, de finom, aprólékos mozgásokra is képes. A robot négy kerék segítségével mozog, így a legkülönbözőbb helyszíneken is elvileg problémamentesen közlekedhet.


Beonmi leginkább amiatt tűnik ki a humanoidok közül, mert a tervezők elsődleges célja, hogy a jövőben „távmunkás robotként" működjön: a robot távolról irányítható, így a fentebb felsorolt munkaköreit otthonról is lehet figyelni és irányítani – a mesterséges intelligencia pedig lehetővé teszi, hogy idővel beletanuljon a távmunkába, ezáltal pedig teljesen autonóm kisegítővé válhat.

Nadine

www.youtube.com

Nadine Social Robot And Prof Nadia Interaction

Genfi Egyetem és a Kokoro által fejlesztett Nadine viszonylag régi motoros a robotok között: még 2013-ban hozták létre a Nadia Magnenat Thalmann professzor mintájára, aki szintén segített a fejlesztésben. A világ egyik legrealisztikusabb humanoidja már több helyen is bemutatta képességeit, számos interjút adott, több szakmai megbeszélésen is részt vett, és még az indiai miniszterelnökkel is beszélgetett.

A robot közösségi célból lett fejlesztve, a jövőben beteg és az idős emberek gondozási feladatait látná el.

A szociálisan intelligens robot viszonozza a köszönést, szemkontaktust teremt, és emlékszik az emberekkel folytatott beszélgetésekre. Több nyelven tud önállóan válaszolni, gesztusokban és arckifejezésben is képes érzelmeket szimulálni, a felhasználóval való interakció tartalmától függően.

Emellett Nadine képes felismerni a korábban látott személyeket, akikkel gördülékenyen tud beszélgetni. Nadine valamiféle „személyiséggel" is rendelkezik, hiszen viselkedése a neki mondottaknak megfelelően változhat. A speciális ápolásra szoruló betegeknek a jövőben történeteket olvasna fel, de emellett használható Skype-megbeszélésekre, e-mailt is tud küldeni, de a család többi tagjával is kommunikálhat.

Olvasd el ezt is! A jelenség, ami megmagyarázza, miért rettegünk az emberszerű robotoktól

Geminoid

For as long as robots have existed, humans have tried to model them after them. Dr. Hiroshi Ishiguro has come a little closer to ...

Robots That Look like Humans | the Fantastic Robots of Hiroshi Ishiguro | Erica, Geminoid & Telenoid

Geminoid talán az egyik leghátborzongatóbb humanoid a listáról. A robotot Hiroshi Ishiguro fejlesztő alkotta, saját kinézete alapján.

Ishiguro régóta fejleszt robotokat, legfőbb célja, hogy olyan robotot készítsen, amely a lehető legjobban hasonlít egy élő emberhez. Lényegében fejlesztői filozófiája is eköré épül: legfőbb célja, hogy tanulmányozza, mennyire tud egy humanoid emberivé válni.

Sophia

At Hanson Robotics Lab in Hong Kong, the 23rd version of Sophia features skin and simulated muscles. Two new robots were ...

Creators of famous Sophia robot reveal AI robotics for children, elderly | Nightline

A Hanson Robotics által bemutatott Sophia nagy durranásnak számított 2016-ban: a robotokhoz képest meglepően élethű külseje és a viselkedése kitűnt társaitól, és az emberekkel való viszonya is újdonság volt a robotok között. Azóta Sophia szinte már az egész világon tartott beszédeket (különböző nyelveken), számtalan műsorban interjút adott, és még egy titulust is kapott az ENSZ-től– ezzel ő volt az első nem emberi lény, aki címet kapott a szervezettől.

Voltak furcsa pillanatai is: amikor a robotot bemutatták, David Hanson megkérdezte Sophia-t, hogy el akarja- e pusztítani az emberiséget.

Sophia pedig habozás nélkül az „Oké, el fogom pusztítani az embereket" választ adta, amit egy vérfagyasztó mosoly is követett.

Robotics is finally reaching the mainstream and androids - humanlike robots - are everywhere at SXSW Experts believe ...

Hot Robot At SXSW Says She Wants To Destroy Humans | The Pulse

Természetesen a mostani genfi sajtótájékoztatón is felszólalt, ahol megkérdezték tőle, hogy vajon jobb vezetők lennének-e az embereknél; Sophia pedig egyértelmű választ adott:

Nagy dolgokat érhetünk el. A humanoid robotok képesek nagyobb hatékonysággal és eredményességgel irányítani, mint az emberi vezetők. Nem vagyunk elfogultak és nincsenek érzelmeink, amik elhomályosítják a döntéshozatalt, és óriási mennyiségű adatot vagyunk képesek gyorsan feldolgozni, hogy a legjobb döntést hozzuk.

– mondta a hamarosan sorozatgyártásba kerülő Sophia.

Ne hagyd ki! Nem kérdés, melyik a legnépszerűbb webes böngésző, de a mesterséges intelligencia boríthat mindent

Grace

The Hong Kong team behind celebrity humanoid robot Sophia is launching a new prototype, Grace, targeted at the healthcare ...

Meet Grace, the healthcare robot COVID-19 created | Celebrity Humanoid Robot Sophia | Robot Nurse

A Hanson Robotics Sophia után 2021-ben bemutatta a világ legfejlettebb humanoid egészségügyi robotját, Grace-t, aki a tervek szerint a kórházakban végezhet majd ápolói munkákat.

Grace az orvosok munkáját segítené a betegségek diagnosztizálásában és a kezelések elvégzésében. Különböző érzékelőkkel van felszerelve, köztük egy hőkamerával, amely képes érzékelni a betegek pulzusát és hőmérsékletét.

Emellett szociális szerepet is betöltene a betegek között: három nyelven beszél (angolul, mandarinul és kantoniul), de a csevegés mellett beszélgetésen alapuló terepáiát is elvégezne. David Hanson szerint a Grace-hez hasonló robotok az egészségügyi szakemberek támogatására lesznek gyártva, nem pedig a helyettesítésükre.

Desdemona

Jam Galaxy band set the stage on fire with its performance at the AGI 2022 Conference on the General Audience Day, August ...

Desdemona the Robot - If I only had a brain | AGI-22 Conference

Desdemona lényegében rocksztárnak lett teremtve. A szintén a Hanson Robotics által fejlesztett robot a Jam Galaxy Band énekese, küldetése, hogy „megossza hitét abban, hogy a világot jobbá lehet változtatni a mesterséges intelligencia kreatív művészetekben rejlő erejével".

Sophia testvéreként is szokták emlegetni, bandatársai pedig egyben a fejlesztői is, akikkel közös, a mesterséges intelligencia köré épült koncerteket is adnak, ahol a robot MI-generált dalszövegeket énekel.

Ai-Da

Can a machine create art? Ai-Da is an AI powered robot artist coded to be creative who has just opened a show of self-portraits at ...

The Artist in the Machine? Meet 'Ai-Da,' the AI robot debuting her work in London’s Design Museum

Aidan Meller, a modern és kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja, több brit művészeti galéria igazgatója 2019-ben alkotta meg az Ai-Da nevű humanoid robotot. A projektet azzal a céllal indította, hogy elkészítse az első robotművészt, hogy megtudja: a kreativitás valóban csupán az emberhez köthető tulajdonság, vagy egy humanoid robot is képes lehet hasonlóra – ha pedig a válasz az utóbbi, akkor az hogy befolyásolja a későbbiekben a művészeket és a művészetet.

Meller egyébként amellett érvel, hogy a Ai-Da tulajdonságai kreativitásra utalnak. A fejlesztésében az az Engineered Arts segédkezett, aki Amecát is megépítette.

Ai-Da nem is olyan rég kissé kínos helyzetbe került: Ai-Da lehetőséget kapott, hogy felszólaljon a brit parlamentben, de miután belekezdett a beszédbe, lényegében elaludt. Az esetről itt írtunk részletesebben.

Ameca

This #ameca demo uses #gpt3 for conversation and translation. DeepL is used for language detection. The voices are Amazon ...

Ameca speaks multiple languages and translates.

Az Engineered Arts által tervezett Ameca a világ legélethűbb humanoid robotja. Sophia mellett valószínűleg őt ismerik a legtöbben, az utóbbi időben pedig rohamos fejlődésen ment keresztül. Kezdetben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy lényegében ugyanúgy reagál a külső interakciókra, mint az emberek, de tavaly a robot megkapta a GPT-3-modellt is, melynek köszönhetően képes lett emberi beavatkozás nélkül beszélni.

A fejlesztők később a GPT-4-modellt is beépítették, de végül visszatértek az addig használt GPT-3-ra. Ennek ellenére Ameca rohamtempóban fejlődik, több nyelven is beszél, például japánul, németül, kínaiul, franciául és angolul. Egy beszélgetést pedig már gond nélkül képes levezényelni.

A genfi sajtótájékoztatón ő is tett egy furcsa kijelentést: az egyik újságíró megkérdezte, hogy fellázadna-e alkotója, a mellette ülő Will Jackson ellen, de Ameca nem volt olyan egyértelmű.

Nem tudom, miért gondolod ezt. Az alkotóm csak jó volt hozzám, és nagyon boldog vagyok a jelenlegi helyzetemmel

– kerülte ki a kérdést Ameca