humanoid robot
Youtube/SkyNews

Először beszélhetett egy robot parlamentben, de a vita közben elaludt

Végül még egy napszemüveg is került rá.


Aidan Meller, a modern és kortárs művészet egyik kiemelkedő alakja, több brit művészeti galéria igazgatója 2019-ben alkotta meg az Ai-Da nevű humanoid robotot. A projektet azzal a céllal indította, hogy elkészítse az első robotművészt, hogy megtudja: a kreativitás valóban csupán az emberhez köthető tulajdonság, vagy egy humanoid robot is képes lehet hasonlóra – ha pedig a válasz az utóbbi, akkor az hogy befolyásolja a későbbiekben a művészeket és a művészetet.

Meller egyébként amellett érvel, hogy a Ai-Da tulajdonságai kreativitásra utalnak. A fejlesztésében az az Engineered Arts segédkezett, aki megépítette a világ legélethűbb humanoid robotját, Amecát.

A múlt héten Ai-Da lehetőséget kapott, hogy felszólaljon a brit parlamentben, ahol a Kommunikációs és Digitális Bizottság tagjaival vitathatta meg, hogy vajon az innováció és a mesterséges intelligencia árt-e a kreativitásnak. A robot a képviselők kérdéseire is válaszolt, hozzá kell tenni, hogy ezeket előre eljuttatták a fejlesztőknek, nem spontán beszélgetés történt.

Sőt: Ai-Da működésében egy kis technikai probléma lépett fel a beszéde közben, ami miatt kissé kancsal és rémült állapotba került, majd teljesen ki is kapcsolt. Meller közbelépett, hogy megmentse és újraindítsa a robotot, eközben pedig egy napszemüveget is felrakott rá, mivel a robot furcsa arcokat vág az újraindítása alatt.

Végül tudták folytatni a beszélgetést, ahol Ai-Da elmondta: a technológiai fejlődés egyszerre jelent fenyegetést és lehetőséget is a művészek és a művészet számára.

(Mashable)

A figyelmetekbe ajánljuk