Már beszélni is tud az egyik legélethűbb humanoid robot
Nem kellett hozzá sok idő.

A humanoid robotokat tervező brit Engineered Arts alig egy hónapja mutatta be az Ameca nevű robotját, amelyről először itt írtunk. Az akkori videóban Ameca „felébredt", az arca a zavarodottság jeleit mutatta, majd saját magán lepődött meg, amikor megnézte a karjait. A videó végén Ameca mosolyog, és a nézőket üdvözölte.

December végén a cég egy újabb anyagot osztott meg a robotról, ahol Ameca orrát igyekezett megérinteni a cég egyik munkatársa. A teszt alatt Ameca lényegében úgy reagált, ahogy az emberek szoktak: először nyugodtan követi az ide-oda cikázó ujjat, majd amikor az egyre közelebb került az arcához, előbb hátrált, majd próbálta megfogni a munkatárs kezét. Mindezt élethű mimikával kiegészítve.

A múlt héten megrendezett CES 2022 keretei között Ameca most az érdeklődők előtt is bemutatkozott Jól látszik, hogy fiatal, de elképesztő hatékony robotról van szó: Ameca egy hónapja még nem tudott beszélni, de a videó alapján úgy tűnik, már ezt is megtanulta.

A robot természetesen a mesterséges intelligencia segítségével működik, amelyet már nem az Engineered Arts fejlesztett. Ők csak a realisztikus testet készítették, az MI-t a fejlesztőkre bízták. Ameca minden bizonnyal tovább fog fejlődni, hiszen a cég végső célja, hogy tökéletesre csiszolja a gép és az ember közötti interakciókat.


A figyelmetekbe ajánljuk