élethű robot

Egy humanoid robot sem örül annak, ha piszkálják

Pedig sokáig türelmes volt az emberrel.

A humanoid robotokat tervező brit Engineered Arts már pár hete bemutatta az Ameca nevű robotját, amelyről itt írtunk. Az akkori videóban Ameca „felébredt", az arca a zavarodottság jeleit mutatta, majd saját magán lepődött meg, amikor megnézte a karjait. A videó végén Ameca mosolyog, és a nézőket üdvözölte.

Az Engineered Arts most egy újabb anyagot osztott meg a robotról, ahol Ameca orrát igyekezett megérinteni a cég egyik munkatársa. A teszt alatt Ameca lényegében úgy reagált, ahogy az emberek szoktak: először nyugodtan követi az ide-oda cikázó ujjat, majd amikor az egyre közelebb került az arcához, előbb hátrált, majd próbálta megfogni a munkatárs kezét. Mindezt élethű mimikával kiegészítve.

A robot természetesen a mesterséges intelligencia segítségével működik, amelyet már nem az Engineered Arts fejlesztett. Ők csak a realisztikus testet készítették, az MI-t a fejlesztőkre bízták. Ameca minden bizonnyal tovább fog fejlődni, hiszen a cég végső célja, hogy tökéletesre csiszolja a gép és az ember közötti interakciókat.


A figyelmetekbe ajánljuk