élethű robot
Youtube/Engineered Arts

Emberi bőrt szkeneltek az egyik legélethűbb robot megalkotásánál

A humanoid robotokat tervező brit Engineered Arts, nemrég bemutatta a két legélethűbb alkotását a YouTube-on.

Ameca 

A videó elején úgy tűnik, hogy Ameca „felébred", mivel az arca a kifejezetten a zavarodottság jeleit mutatja, mikor kinyitja a szemeit. Ezután a robot meglepődik magán, miután megnézi a karjait. A videó végén Ameca mosolyog, és a karjával a minket üdvözöl.

Mindez rendkívül élethűre sikerült, de a Boston Dynamics robotjaihoz képest Ameca nem tud járni, szaltózni vagy táncolni. Így a közeljövőben a robotot nem is láthatjuk közöttünk – az Engineered Arts viszont később felruházná ezekkel a képességekkel is.

A robot természetesen a mesterséges intelligencia segítségével működik, amelyet már nem az Engineered Arts fejlesztett. Ők csak a realisztikus testet készítették, az MI-t a fejlesztőkre bízták.

Mesmer 

Ha az Ameca nem lenne elég ijesztő, az Engineered Arts egy másik realisztikus robotot is kifejlesztett, Mesmer néven. A vállalat elmondása szerint a robot pontos bőrtextúrájához és csontozatához valódi embereket használtak 3D-szkennelés segítségével.

Az Ameca bemutatója után néhány nappal közzétett videóban Mesmer egy sor olyan arckifejezést mutat be, amely még az előzőnél is meggyőzőbb. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a Mesmer élethűbb bőrrel és arcvonásokkal rendelkezik.

Mivel az Engineered Arts a szórakoztatásra szánt humanoid robotok létrehozására összpontosít, Ameca és Mesmer valószínűleg inkább különböző rendezvényeken fog feltűnni, és nem valamilyen munkában nyújt majd segítséget. Legközelebb a januári CES 2022 kiállításon lesz látható Las Vegasban

(The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk