5 indok, amiért érdemes több spárgát fogyasztanunk

5 indok, amiért érdemes több spárgát fogyasztanunk

A népszerű zöldség nemcsak finom, de rendkívül egészséges is: alacsony kalóriatartalmú, tele van alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.



 Javítja az emésztőrendszer egészségét

Az élelmi rostok nélkülözhetetlenek a jó emésztés egészségéhez. A spárga pedig rostban gazdag. Különféle tanulmányok szerint a rostdús étrend segíthet csökkenteni a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát, illetve támogatja a rendszeres bélmozgást.

Ez is érdekelhet: 5 hüvelyes zöldség, ami gyorsan felturbózza az egészséged

Antioxidáns 

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaitól. Az oxidatív stressz hozzájárul az öregedéshez, a krónikus gyulladáshoz és számos betegséghez, köztük a rákhoz is.

A spárga magas antioxidáns-tartalmú. Ezek közé tartozik az E-vitamin, a C-vitamin és a glutation, valamint a különböző flavonoidok és polifenolok.

A spárga különösen magas a kvercetin, az izorhamnetin és a kaempferol flavonoidokban. Ezek az anyagok pedig számos vizsgálatban vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes hatást mutattak ki.

Kevés kalória

A spárgának számos olyan tulajdonsága van, amely potenciálisan segíthet a fogyásban. Először is, nagyon alacsony a kalóriatartalma, fél csészényi mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Tehát viszonylag sok spárgát ehetünk anélkül, hogy rengeteg kalóriát vinnénk be.

Másrészt körülbelül 94%-ban vízből áll. Kutatások szerint pedig az alacsony kalóriatartalmú, vízben gazdag élelmiszerek fogyasztása összefügg a fogyással.

Könnyen beilleszthető

A spárga amellett, hogy tápláló és finom, könnyen beilleszthető az étrendbe. Sokféleképpen elkészíthető, például főzve, grillezve, párolva és sütve. Illetve számos ételhez felhasználható, például salátákhoz, frittatákhoz, omlettekhez és tésztákhoz, de kiváló köret és isteni levest is készíthetünk belőle. Ráadásul megfizethető és a legtöbb élelmiszerboltban széles körben kapható.

Jótékonyan hat az idegrendszerre

A B-vitaminokban és folátban gazdag spárga az idegeinkre is jótékonyan hat. Ezek a mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek például az agyban végbemenő öregedési folyamatok lassításához. A spárga rendszeres fogyasztása pedig a különböző neurodegeneratív betegségek megelőzésében is szerepet játszhat, vagyis csökkentheti például a Parkinson- és az Alzheimer-kór rizikóját.

A figyelmetekbe ajánljuk