Előfordul veled is, hogy a termelői piacon járva, a szemed nagyobb, mint a gyomrod – és túlértékeled a heti zöldség kapacitásod? De a zöldségfelesleg eltüntetésének van egy egyszerű, jól bevált módja: a fagyasztás!
A legtöbb zöldség lefagyasztásának módszere ugyanaz: blansírozd, fagyaszd le egy rétegben egy lapos tálcán, majd csomagold be egy felcímkézett, légmentesen záródó edénybe, amíg fel nem használod őket.
Nem minden zöldség és gyümölcs örül a fagyasztóba kerülésnek, de amelyik igen, az kellemesen visszaidézi majd neked a meleg, napsütéses napokat. Íme 5 zöldség a kitchn felsorolásából, ami ellenáll a hidegnek.
1. Brokkoli
A brokkoli az egyik legjobb zöldség a fagyasztásra, mert amikor felolvad, elég közel van az eredeti, blansírozott állapotához, készen áll a tepsis vagy kevergetős sütéshez és a tésztaételekhez. A fagyasztott brokkolit tedd néhány percre meleg csapvízzel teli tálba, majd csöpögtesd le róla a vizet.
2. Kukorica
Fotó: Virgil Cayasa / unsplash
Bár a fagyasztott kukoricának nem lesz olyan zamatos az állaga, mint a frissnek, de az íze körülbelül egy évig megmarad, épp elég ideig ahhoz, hogy újból elővedd és elkészítsd. A fagyasztott kukoricacsövek mehetnek közvetlenül a forró vízbe (vagy vajfürdőbe), míg a csutkáról leválasztott kukoricaszemek tökéletesek leveshez vagy kukoricamártáshoz.
3. Cukkini
Blansírozd a feldarabolt cukkinit sótlan vízben, terítsd ki egy lapos tálcára, hogy megdermedjen, majd csomagold felcímkézett, légmentesen záródó tárolókba. A fagyasztott változat különösen jól működik rakott ételekben és levesekben.
4. Zöld csilipaprika
Fotó: Acton Crawford / unsplash
A zöld csilipaprikák, mint a Hatch-csilipaprika, a poblano és az Anaheim-paprika, lefagyaszthatók. A paprikákat először megpirítjuk, akár grillsütőben, majd hagyjuk őket a saját hőjükben párolódni, mielőtt meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk őket. Majd kis tárolóedényekben vagy jégkockatartóban tárolhatjuk. Frittatába, chilibe vagy akár kenyérbe is kiváló.
5. Zöldbab
A zöldbab az egyik fagyasztással legkönnyebben tartósítható zöldség. Vágd le a végeit, blansírozd sótlan vízben, majd fagyaszd le egy rétegben. Tarthatod műanyag fagyasztózacskóban, amiből egyszerre annyit veszel ki, amennyire szükséged van.