yellow corn in close up photography

Mindjárt itt a kukoricaszezon: így tárold, hogy sokáig friss maradjon!

Akár le is fagyaszthatod, ugyanis 12 hónapig is eláll, de persze nem mindegy, hogyan is hűtöd. Elmondjuk röviden a lényeget.


Édes, lédús magjaival a kukorica az egyik legjobb csemege a nyári főzőcskézéseken és összejöveteleken. Akár vajjal megöntözve, akár salátába dobva, a kukorica sok mindent tud. Attól függően, hogy hol élünk, a kukorica szezonja körülbelül májustól szeptemberig tart, és általában július és augusztus körül éri el a csúcspontját.

Ahhoz, hogy a kukorica a legfrissebb ízű maradjon, a lehető leghamarabb tedd a hűtőszekrényben. Ez megőrzi a kukorica édességét adó cukrokat. Tartsa a kukoricát héjában. A kukorica héja segít megtartani a nedvességet, ami lédús, dús szemeket jelent. Tartsd a kukoricát egy laza terménytasakban, így extra védelmet kap.

Használd fel gyorsan, vagy fagyaszd le későbbre. A friss kukoricát körülbelül három napon belül fogyaszthatod el, de akár 12 hónapig is eltartható a fagyasztóban. Az élelmiszerboltban fagyasztva kapható kukoricát a fagyasztás előtt általában blansírozták. Ez remek lehetőség az otthoni fagyasztáshoz is, mert így még könnyebben felhasználható a kukorica, hiszen a főzés már megtörtént.

Szedd le a kukoricát a csutkáról, blansírozd sós vízben két percig, csepegtesd le, majd azonnal tedd jégfürdőbe, hogy a főzési folyamat megálljon. Vedd ki a kukoricát egy törülközőre, hogy lecsöpögjön, töröld szárazra, majd tetszés szerinti mennyiségben fagyaszd le. A kukoricát egészben is megfőzheted a csövön, majd a magokat eltávolíthatod a fagyasztáshoz.

Egész kukoricacsöveket is lefagyaszthatsz. Egyszerűen csak hámozd meg, blansírozd körülbelül négy percig, majd szárítás és fagyasztás előtt rakd jégfürdőbe a csöveket. Ügyelj arra, hogy a fagyasztózacskóból a lehető legtöbb levegőt eltávolítsd, mielőtt a fagyasztóba teszed.

A fagyasztott csöves kukorica felhasználásához forralj fel egy fazék sós vizet, és főzd a csöveket két-három percig, éppen csak annyira, hogy a magok megfőjenek anélkül, hogy vizesednének. Bár a kukorica állaga nem lesz olyan ropogós és friss, a fagyasztott csemegekukorica ízben és állagban is közel áll a friss társaihoz, és egyszerű, gyors köretet biztosít a zsúfolt hétköznap esti vacsorákhoz.

(Forrás: TheKitchn)


A figyelmetekbe ajánljuk