brokkoli

Így tárold a brokkolit, hogy ropogós maradjon!

Egy tömör, élénk brokkolifejre mindig jó ránézni.

A kulcs, hogy a friss brokkolit megfelelően tároljuk. Mindez azt jelenti, hogy ha friss brokkolit hozunk haza a piacról vagy a közértből, ne dobjuk csak úgy be a hűtő hátuljába, bármennyire is fáradtak és kétségbeesett vagyunk.

Érdemes a brokkolit virágcsokorként kezelni: töltsünk meg egy poharat vagy egy kis kancsót jeges vízzel, és tegyük bele az egész brokkoli szárat. Letakarni viszont nem kell, ugyanis a brokkolinak szüksége van a levegőre, hogy lélegezni tudjon, ezért csak szimplán hagyjuk az egészet a szabad levegőn.

A brokkoli tárolásának másik módja, ha a brokkoli szárát lazán nedves papírtörlőbe csomagoljuk. Bár ez a módszer kevésbé környezetbarát, segít biztosítani, hogy a zöldség megkapja a szükséges hidratálást. Csak arra ügyeljünk, hogy a papírtörlő ne legyen csuromvizes; a felesleges nedvességtől a brokkoli gyorsan megpenészedik. A friss brokkolit három napon belül fogyasszuk el, különben elkezd petyhüdté válni. Ezt pedig senki sem szeretné.

Ha viszont még tovább szeretnénk meghosszabbítani az eltarthatósági időt, fagyasszuk le. Ehhez vágjuk a brokkolit szálakra, és gyorsan blansírozzuk le egy fazék forró vízben. Néhány perc múlva tegyük át a brokkolit egy előkészített jégfürdőbe, amely azonnal leállítja a főzést, és megőrzi a sötétzöld színt.

A megfőtt brokkolit papírtörlővel vagy konyharuhával töröljük szárazra, hogy felszívja a felesleges vizet. Tegyük át egy légmentesen záródó edénybe vagy lezárt zacskóba, és laposan rakjuk a mélyhűtő polcára. Így akár három hónapig is eláll.

(Food52)

A figyelmetekbe ajánljuk