Minden kezdő szakács életében eljön az a pillanat, amikor szembe találja magát egy olyan recepttel, amely a paradicsom hámozását írja elő. Ez értelmetlennek, nehézkesnek, de legfőképp időigényesnek tűnik, azonban a selymesen sima paradicsomszósz vagy leves kedvéért mégis megtesszük. Íme a legjobb módszer!
Mi a legegyszerűbb módja a paradicsom héjának eltávolítására?
A paradicsom héjának eltávolításának legegyszerűbb módja, függetlenül attól, hogy négy vagy 40 paradicsomod van, a párolási – vagy blansírozási – módszer. Azért hívják így, mert a héj felkarcolása után a paradicsomokat egy fazék forró vízbe dobják, majd ezt követően pedig jeges vízbe helyezik.
1. lépés
Forralj fel egy nagy fazék vizet. Közben pedig tölts meg egy nagy tálat jéggel és vízzel, és állítsd a tűzhely mellé.
2. lépés
Vágd ki a szárakat, és a paradicsomok aljába vágj egy X-szet. A vágásnak sekélynek kell lennie, épp csak annyira, hogy a héj felszakadjon.
3. lépés
Több adagban dolgozz, és dobj jó néhány paradicsomot a forrásban lévő vízbe. Figyeld, hogy a héjuk mikor kezd el ráncosodni és felhasadni, majd hagyd 30-45 másodpercig.
4. lépés
Miután a paradicsomok héja elkezdett ráncosodni és felhasadni, merőkanállal szedd ki őket, majd tedd át a jeges vízfürdőbe. Értelemszerűen ismételd meg ezt a többi paradicsommal.
5. lépés
Kezdődhet a hámozás. Ha kihűlt, tedd át a paradicsomot egy vágódeszkára. Szedd le a paradicsom héját egy metszőkéssel vagy ujjaid segítségével.