red tomatoes on brown wooden table

Paradicsompalánták a belváros közepén? Így kell őket rendesen megmetszeni

A trükk az, hogy korán kell kezdeni, aztán pedig minél többször folytatni.


A paradicsompalánták metszése a sikeres kertészeti szezon három legfontosabb feladata közé tartozik (a másik kettő az öntözés és a trágyázás). A paradicsom olyan gyorsan és erőteljesen nő, hogy egyenesen elhatalmasodhat rajta, ha elhanyagolod a metszést. Amikor paradicsompalántákat vagy magokat vásárolsz, mindig ellenőrizd, hogy determinált vagy indeterminált az adott magtípus.

De mit is jelent ez valójában?

A kicsi, kompakt vagy törpe fajták (konténeres termesztéshez), mint például a Celebrity vagy a Glacier fajták általában determinált paradicsomok, amelyek csak egy bizonyos méretig nőnek, és egyszerre fejlesztik ki az összes termésüket. Ezeket nem szükséges is metszeni őket.

A paradicsomok többsége azonban, beleértve a Beefsteak-et, a Brandywine-t, valamint a legtöbb örökzöld paradicsomot, determinált fajták, amelyeknek nem csak szükségük van a rendszeres metszésre, de még hasznukra is válik.

Az indeterminált paradicsomfajtáknak több okból is szükségük van a metszésre. Ha hagyod, hogy a növény ellenőrizetlenül nőjön, akkor minden energiádat a lombozat növekedésére fordítod a termés helyett (és ha mégis lesz termés, az sokkal kisebb lesz). Ennek a folyamatnak a vége szinte a dzsungellel lesz egyenlő, továbbá így nagyon kevés napfényt és levegőáramlást kap a növényen, ez pedig elősegíti a növénybetegségek terjedését.

Ha a növényt egy paradicsomketrecbe zárod, csak rontasz a helyzeten – a paradicsom nedves lombja nagyon érzékeny a gombákra (ezért kell a paradicsomnövényeket az aljától és nem felülről öntözni), és minél vastagabb és sűrűbb a lomb, annál tovább tart a kiszáradás. Emellett a metszetlen paradicsomnövényt szinte lehetetlen megtámasztani és a karóhoz kötni – és óhatatlanul összeesik.

Az ültetéskor felállított karónak nagyon masszívnak kell lennie, például acél kerítésoszlopnak vagy 2,5 x 2,5 x 2,5 cm méretű fa karónak, amelynek telepített magassága 30 cm. Építhetsz ketrecrácsot is, vagy használhatsz kész rácsot, amennyiben az elég nagy ahhoz, hogy egy érett paradicsompalántát befogadjon, és folyamatosan metszed a növényt. Bár a kisebb oldalhajtásokat lecsipkedheted az ujjaiddal, a nagyobb hajtásokhoz a legjobb, ha élesollót használsz, mert így kevésbé valószínű, hogy letépd a főszár egy részét.

Minden apró sérülés belépési pont lehet a növénybetegségek és rovarok számára. A paradicsom levelei és szárai allergiás reakciókat is kiválthatnak, például viszketést, égést és bőrpírt. Ha érzékeny vagy, próbáld meg egyáltalán nem érinteni a növényt puszta kézzel. Az is jó ötlet, ha 10 százalékos fehérítőoldattal (egy rész fehérítő kilenc rész vízhez) fertőtleníted a szerszámaidat, így nem terjesztesz betegségeket egyik növényről a másikra.

paradicsombokor

paradicsombokor

Tristan Gevaux/Unsplash

Végezetül pedig gondoskodj arról, hogy legyen készenlétben nehéz pamutzsinór, hogy az ágakat a metszés közben a tartó karókhoz vagy a lugashoz köthesd! Miután elültetted a paradicsomot, hamarosan látni fogod, hogy a paradicsompalánta főszára és egy ág közötti szögben oldalhajtások nőnek.

Ezeket nevezzük szívókának, és ezek azok, amelyeket keresni kell. Ideális esetben akkor távolítsd el őket, amikor még aprócskák, ezért nagyon figyelned kell, hogy időben elkapd őket. A nagyon kicsiket (kesztyűs) hüvelyk- és mutatóujjal lehet lecsípni, míg a nagyobbakat, amelyek több mint két hüvelyk hosszúak, metszőollóval kell levágni. Minél korábban és minél gyakrabban metszed ki a szívókákat, annál jobb.

Ha megvárod, amíg a szívók nagy oldalágakká nőnek, és egyszerre sok lombot távolítassz el, attól stresszes lehet a növény. Emellett a vágások sokkal nagyobbak lesznek, nagyobb felületet hagyva a betegségek és rovarok számára. A földhöz érő ágakat vagy le kell kötni, hogy felemeljük őket (mert a talajjal való érintkezés baktériumokat, gombákat és vírusokat vihet át a növényre), vagy meg kell metszeni őket. Továbbá távolítsd el a földhöz érő leveleket! Csináld így a növény metszését néhány naponta, de legalább hetente kétszer.

A nyár egy bizonyos pontján, még ha szorgalmasan ápoltad is a paradicsompalántáid, azok kissé zabolátlanul fognak kinézni, mert nehéz az összes szívócsövet elkapni, ahogy a növény tovább nő.

Ez teljesen rendben van, de még mindig van néhány metszés, amit megtehetsz, hogy maximalizáld a növényen maradt paradicsomok érését. Minden olyan ág, amelyen nincs paradicsom vagy virág (vagy csak néhány), az szabad préda. Ha már későre jár a szezon, akkor eltávolíthatod azokat a virágos ágakat is, amelyeken nem valószínű, hogy érett termés fejlődik, mire az első őszi fagyok elérik a területed, ami a paradicsomszezon nem hivatalos végét jelenti.

Ha a szezon végén metszünk, a metszőszerszámok fertőtlenítése kulcsfontosságú, mivel a betegségek valószínűsége sokkal nagyobb. A betegségek terjedésének megelőzése érdekében az is nagyon fontos, hogy a kertből eltávolítsd a metszett növényi részeket, és a szemétbe (és ne a komposztba) dobd őket.

(Forrás: Food52)


A figyelmetekbe ajánljuk