pénzszámolás

Az élelmiszerárak látványosan megemelkedtek és nem fognak egyhamar visszaesni. Tekintettel arra, hogy az infláció még 2022-ben is hatással lehet az élelmiszerárakra, minden eddiginél fontosabb, hogy felülvizsgáld vásárlási stratégiádat, és megtaláld a módját annak, hogyan javítsd a költekezési szokásaidat.


Online vásárlás


Bár az online élelmiszer vásárlás további kiadásokkal jár –például kiszállítási díjjal és bizonyos tételek esetleges felárával –, mégis ezzel a vásárlási módszerrel némi pénzt lehet megtakarítani. Ez pedig azért van, mert sokkal könnyebb betartani a listát, ha online vásárolsz, s mert kevésbé érnek impulzusok, mint mondjuk egy üzletben sétálgatva.

Egészség / minőség

Fontos, hogy megvédjuk magunkat és a családunkat a káros növényvédő szerektől és vegyi anyagoktól, de vannak olyan élelmiszerek, amelyeket teljesen biztonságos nem bio módon vásárolni, amivel egy csomó pénzt spórolhatunk. Ilyen például az avokádó, hagyma, padlizsán, brokkoli és gomba.

Fagyasztott ételek

A legtöbb vásárló fejében az ragadt meg, hogy a friss élelmiszer jobb, mint a fagyasztott, pedig ez nem mindig van így. A tanulmányok azt mutatják, hogy a friss termékek sokat veszítenek a tápanyagértékükből, ha néhány napig a boltban vagy a hűtőszekrény polcán állnak. A fagyasztott termékek ráadásul sokszor olcsóbbak is, mint a frissek, főleg, ha az adott bolt saját márkás termékeit választod.

Önkiszolgáló kassza

Ha van rá lehetőségünk, akkor inkább az önkiszolgáló kasszát használjuk a boltokban. Egy amerikai tanulmány megállapította, hogy az önkiszolgáló pénztárt használó női vásárlók több mint 30, míg a férfiak majdnem 20 százalékkal csökkentették a kiadásaikat. Miért? Valószínűleg azért, mert ilyenkor újra szembesülünk választott termékekkel. A kézi kosár használata szintén sokat segít abban, hogy elkerüljük a felesleges élelmiszerek vásárlását, hiszen senki sem akar több tíz kilót a kezében cipelni.

(Vince)

A figyelmetekbe ajánljuk