Nem kis feladat, mégis érdemes vele foglalkoznunk télen – igen, a megfelelő mennyiségű és minőségű C-vitamin-bevitelről van szó, mellyel sokan megküzdünk a leghidegebb hónapokban. Pedig nem olyan bonyolult a feladat, sőt olykor a legegyszerűbb alapnyagokhoz kell nyúlnunk. Hogy mire gondolunk? Elmondjuk!
A Nutrients című folyóirat 2019-es kutatása meglepően magas C-vitamin-, kalcium- és fehérjetartalomról számol be a retekleveleket illetően – jóval meghaladva a magában a retekben található tápanyagértékeket.
Ezt is olvasd el! Itthon az egyik legjelentősebb zöldség, mégis alig ismeri valaki
A roppanós zöldség levelei ráadásul a gyarkan fogyasztott gumónál négyszer több flavonoidot és kétszer több fenolt tartalmaznak, melyek rendkívül hatékony antioxidánsok lehetnek a cukorbetegség, rák- és májbetegségek elleni védelemben.
Már egy maréknyi retek zöldje is tartalmazza a napi C-vitamin-szükségletünk 12%-át, illetve az ajánlott A-vitamin-adagunk 8%-át. Ezek mellett pedig jelentős mennyiségű vasat, kalciumot és B-komplex vitamint is magában hordoz. A reteklevelek kvercetin nevű antioxidánsa pedig szív- és gyulladáscsökkentő hatással bír.
Ez is érdekelhet: Sokan nem ismerik, pedig ez a zöldség tarolhatja le az európai piacot
Érdemes azonban tudni, hogy a főzés során a reteklevelek értékes tápanyagainak egy része elvész, ezért ajánlott őket nyersen vagy enyhén párolva fogyasztani.
A reteklevelek enyhén keserűek, földes és borsos ízűek, legtöbbünknek a rukkola ugrik majd be róla. Fűszeres, erős íze miatt tehát tökéletes hozzávalója lehet egy salátának, szendvicseknek, wrapnak vagy épp kedvenc smoothie-nknak.
Ha az ízüket túl markánsnak találjuk, könnyedén elfedhetjük, ha csak egy kisebb mennyiségű reteklevelet teszünk egy klasszikus humuszba vagy zöldségkrémbe. A Vince cikke azonban egy olyan receptet is ajánl, amely talán az egyik legízletesebb felhasználási módja ennek az értékes alapanyagnak.
Reteklevélpesztó recept
- 2 csokor sörretek levelei (kb. 100 g);
- 150 ml olívaolaj;
- 3 gerezd fokhagyma;
- 1/4 db citrom leve;
- 100 g mandula;
- só, bors;
- 20 g parmezán.
A hozzávalók közül az összeset tegyük egy aprítóba, majd alaposan zúzzuk le. Végeredményként egy krémes állagot kell kapnunk. A reteklevélpesztó egyből felhasználható, de egy zárt befőttesüvegben a hűtönkben akár egy hétig is tárolhatjuk.