A szokás nagy úr, és ez a gasztronómiában is igaz. A tradicionális zöldségeket általában úgy használjuk fel, ahogy megszoktuk, így pedig értékes részeiket kidobjuk a kukába. Ez a helyzet a paprika esetében is, ahol nem csupán a termést fogyaszthatnánk.
Ahhoz, hogy minimalizáljuk a szemetet és minél jobban kihasználjuk a megvásárolt termékeinket, érdemes átgondolni, milyen részei lehetnek a különböző alapanyagoknak, amelyet még fel tudunk használni.
Ezt is olvasd el! 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene
A töretlenül népszerű paprika esetében is ez a helyzet. Ennek a növénynek ugyanis a levelei is ehetőek, mi több ízletesek.
Fotó: Shutterstock
Ráadásul más aromája van az édes, vagy az erős paprikák leveleinek. Utóbbiak egyébként nem annyira csípősek, mert a csípősséget okozó kapszaicin a termés erezetében, és nem a levélben koncentrálódik – idézi a Vince cikke az Agrárszektort.
A levelek felhasználásával pedig nemcsak a pazarlást csökkentjük, hanem új ízeket, textúrákat ismerhetünk meg.
Ez is érdekelhet: Lehet, hogy rosszul vágtad eddig a paprikát? Így csináld!
Ha otthoni felhasználás előtt először csak kóstolni szeretnénk, milyen is lehet egy kész ételben, egy-egy ázsiai ételben megtalálhatjuk. Ilyen a fülöp-szigeteki tinola vagy egyes kínai ételek, ahol dinsztelve vagy kirántva találkozhatunk a paprika levelével.