paprika

Sokan nem tudják, de a paprikának ez a része is ízletes

A szokás nagy úr, és ez a gasztronómiában is igaz. A tradicionális zöldségeket általában úgy használjuk fel, ahogy megszoktuk, így pedig értékes részeiket kidobjuk a kukába. Ez a helyzet a paprika esetében is, ahol nem csupán a termést fogyaszthatnánk.


Ahhoz, hogy minimalizáljuk a szemetet és minél jobban kihasználjuk a megvásárolt termékeinket, érdemes átgondolni, milyen részei lehetnek a különböző alapanyagoknak, amelyet még fel tudunk használni.

Ezt is olvasd el! 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

A töretlenül népszerű paprika esetében is ez a helyzet. Ennek a növénynek ugyanis a levelei is ehetőek, mi több ízletesek.

paprika a f\u00f6ldben \u00e9s a lev\u00e9l

Fotó: Shutterstock

Ráadásul más aromája van az édes, vagy az erős paprikák leveleinek. Utóbbiak egyébként nem annyira csípősek, mert a csípősséget okozó kapszaicin a termés erezetében, és nem a levélben koncentrálódik – idézi a Vince cikke az Agrárszektort.

A levelek felhasználásával pedig nemcsak a pazarlást csökkentjük, hanem új ízeket, textúrákat ismerhetünk meg.

Ez is érdekelhet: Lehet, hogy rosszul vágtad eddig a paprikát? Így csináld!

Ha otthoni felhasználás előtt először csak kóstolni szeretnénk, milyen is lehet egy kész ételben, egy-egy ázsiai ételben megtalálhatjuk. Ilyen a fülöp-szigeteki tinola vagy egyes kínai ételek, ahol dinsztelve vagy kirántva találkozhatunk a paprika levelével.

Egyéb zöldségek felhasználását is érdemes újragondolnunk. Többek között érdemes tudni, hogy az uborka egésze ehető, a borsó levele is fogyasztható hőkezelés után, de a tökfélék virágát és leveleit is érdemes kipróbálni.

A figyelmetekbe ajánljuk