Új Guinness rekord: ez a világ legcsípősebb paprikája

Új Guinness rekord: ez a világ legcsípősebb paprikája

A Pepper X-nek 2023-ban sikerült beírnia magát a rekordok könyvébe, mint a világ legcsípősebb paprikája – közölte a Guinness World Records.


Bár sokan a Carolina Reaper nevű paprikát tartják a világ legcsípősebbjének a maga 1,6 millió körüli Scoville egységével, valójában már augusztus 23. óta a Pepper X nevű veszedelmes ínyencség szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. Az új rekord azonban csak a napokban került szélesebb nyilvánosság elé – számolt be a CBS News.

Ez is érdekelhet: Tökéletes sült paprikára vágysz? Így készítsd el!

Ez megannyi ember munkájának a gyümölcse. Sokan kételkedtek bennünk, azt mondták, hogy ez nem lehetséges, hazugoknak neveztek minket, mi pedig bebizonyítottuk nekik, hogy a Pepper X valóban a világ legcsípősebb paprikája, hivatalosan a Guinness-től

– nyilatkozta Ed Currie paprikaszakértő, a Pepper X megalkotója.

A Pepper X 2,69 millió Scoville egységű. Ez több mint másfélszerese a Carolina Reapernek, míg egy jalapeño csupán 3000, a habanero paprikák pedig 100 ezer körüli értéken mozognak. Ahogy nő a paprika kapszaicin-tartalma, úgy nő a Scoville-skálán elfoglalt helye is, amely a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.

Currie hobbiból kezdett csípős paprikát termeszteni, majd végül teljes munkaidőben foglalkozott vele. A paprikatermesztő a Puckerbutt Pepper Company honlapja szerint az 1990-es években 800 csípős paprikát nevelt otthona minden négyzetcentiméterén.

Currie a Guinness World Records szerint több mint egy évtizeden át termesztette a Pepper X-et a farmján, és a legcsípősebb paprikáival keresztezte, hogy növelje a zöldség kapszaicintartalmát.

Amikor ezt a paprikát kitenyésztettük, az első dolog, amit kerestünk, az az volt, hogy valami olyat alkossunk, amivel a csípősséget a maximumra tudjuk emelni, a második dolog az ízvilág volt

– tette hozzá.

A fejlesztési folyamat része volt a Pepper X védelme is, mivel a paprikarajongók évek óta próbálják ellopni. Éppen ezért védett paprikának minősül. A sajtóközlemény szerint a hüvelyeket és a magokat nem lehet majd értékesíteni, így egyelőre csak csípős szószokon keresztül lehet majd megízlelgetni a tüzes X-et.

A figyelmetekbe ajánljuk