chili paprikák

Túl csípős lett a vacsora? Pár csepp ebből és megmentheted

A só és a fűszerek általában elengedhetetlenek a főzés során, emiatt pedig sokszor baleset is történik. A legtapasztaltabb séfekkel is megeshet, hogy túlsóznak vagy túl csípőssé tesznek ételeket. De hogyan orvosolhatjuk mindezt? Egyszerűen!Egy biztos: nem érdemes akkor sem pánikba esni, ha már a főzés közben úgy érezzük, hogy túltoltuk a fűszereket. Hiszen rengeteg módja van annak, hogy ételünket megmentsük, még akkor is, ha már nagy baj van.

Ez is érdekelhet: 4 fűszerkeverék, amit többször kellene használnod!

Elő a tejtermékekkel! Egy csepp tejszínnel, joghurttal vagy tejföllel a recepttől függően enyhíthetjük az erős ízeket a hozzáadott tejzsír gazdagságával.

De érdemes lehet a savasságot is növelni. A magas savtartalmú citrusfélék erős ízei ellensúlyozzák a kapszaicin intenzitását, és kiegyensúlyozzák az őrülten csípős ételeket, így sokkal ízletesebbé teszik azokat.

A kapszaicin adja a fűszeres összetevők, például a paprika csípősségét. Ezt a vegyületet a paprika a vadonban riasztószerként használja, amelynek célja, hogy az állatok elkerüljék a fogyasztását, és ne irritálják a szájukat. Az emberek azonban úgy fejlődtek ki, hogy elviselik a csípős ételeket, sőt, sokan élvezik is a paprika által okozott fájdalmat.

Amikor a citrusfélék és a fűszerek egyesülnek, az égető érzés enyhül, ahogy a sav megteszi a hatását. A savasság a szájat nyáltermelésre serkenti, segít bevonni a nyelvet, és frissítő ízeket eredményez a tüzes aromákkal szemben.

Olvasd el ezt is! Nagy hibát követsz el, ha kidobod a kifacsart citromodat: igazi kincs a konyhában

De ahogy fentebb is említettük, a tejtermékek is jól működhetnek. A tejszín, a tej, a joghurt és a vaj mind felhasználható a fűszeresség ellen, akár közvetlenül az ételbe keverve, akár utána fogyasztva, hogy megnyugtassa a nyelvet. A tejtermékek ugyanis tele vannak kazeinnel. A kazein pedig természetes módon lebontja a kapszaicint, mivel felhígítja és ízletesebbé teszi azt.

A figyelmetekbe ajánljuk