Akár otthon készítjük el, akár előre összekevert keverékeket vásárolunk, ezek a fűszerkeverékek minden otthoni szakács számára elengedhetetlenek.
Garam masala
A garam masala egy meleg, aromás fűszerkeverék, amely Észak-Indiából származik. A garam jelentése csípős, míg a masala keveréket jelent, de maga a fűszer nem feltétlenül csípős.
Gyakran őrölt fűszerekből, például fahéjból, köményből, szegfűszegből és szerecsendióból áll. Bár a fűszerek pontos kombinációja változhat, a keveréket széles körben használják az indiai konyhában. Gyakran adják pörköltekhez, currykhez, de húspácnak is remek.
A garam masalához fekete borsot, az egész szegfűszeget, a fahéjrudat, a köménymagot, a reszelt szerecsendiót, a muskátlit és a zöld kardamomgubót kell megpirítani, majd porrá őrölni. Ez a házilag készített keverék extra mély ízt kölcsönöz az ételnek.
Ez is érdekelhet: Az egyik legnépszerűbb fűszer az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító is
Csilipor
A chilipor egy népszerű fűszerkeverék, amit számos recepthez használhatunk, de különösen népszerű a tex-mex ételekben. Az amerikaiaknál évszázadok óta termesztett chilipaprikát már a maják is használták konyhájukban. A 16. században a spanyol felfedezők hozták a chilipaprikát Európába, és gyorsan elterjedt világszerte.
Csak a 19. században kezdték el kereskedelmi forgalomban előállítani a chiliport az Egyesült Államokban egy texasi vállalkozó, William Gebhardt által, aki egy olyan chiliporkeveréket hozott létre, amely őrölt cayenne-i borsot, köményt és oregánót tartalmazott.
Ma a keverék jellemzően fokhagymapor, paprika, oregánó, cayenne, kömény, szárított csilipaprika és hagymapor keverékéből áll.
Berbere
Az olyan fűszerek, mint a fokhagyma, a kömény, a koriander, a fahéj, a chili, a nigella, a görögszéna és az ajwain képezik a az ikonikus etióp fűszerkeverék, Berbere alapját. Ez a fűszerezés kissé csípős és az etióp konyhának sajátos ízeket kölcsönöz. A Berberét pedig különböző formákban is használhatjuk.
Ez is érdekelhet: Cserna-Szabó András: A füst, avagy az első fűszer
Za'atar
A Közel-Keleten népszerű fűszerkeveréket, a Za'atart általában szárított kakukkfűből, oregánóból, szumákból, szezámmagból, köményből, majoránnából és kaporból készítik. A fűszerek kombinációja földes, fanyar és diós ízű, amely számos ételhez illik.
A lachuch, a puha és szivacsos jemeni lapos kenyér elengedhetetlen feltétje. Ezenkívül kívül zöldségekhez is jól passzol, de a bárányhúshoz is előszeretettel használják.