citrom
Shutterstock

Nagy hibát követsz el, ha kidobod a kifacsart citromodat: igazi kincs a konyhában!

A legtöbb konyhában nem használják fel teljesen a citrusfélék levét, mivel elsőre macerásnak tűnhet mindent kifacsarni belőlük, de egy szakember igyekszik megkönnyíteni a dolgunk.

Nem számít, mennyire hatékony a gyümölcscentrifugánk, vagy mennyire alaposan facsarjuk ki a citromunkat vagy a lime-unkat, általában mindig marad egy kis extra lé a gyümölcsök héjában, amit lehetetlennek tűnik kinyerni. Ha azonban megfogadjuk a Vince által bemutatott TikTok-videóban látható tippet, garantáltan nem megy kárba egyetlen csepp se!

Ez is érdekelhet: Egy pofonegyszerű nyári frissítő: habos limonádé

Veronica Eicken séf egy egyszerű megoldást talált ki a problémára, amit egy lime-mal szemléltetett, de a trükk ugyanúgy alkalmazható a citromnál is.

Egy turmixgépre, egy tűzhelyen használható edényre, vízre, cukorra és egy befőttesüvegre lesz szükségünk. Ezek segítségével a megmaradt héjból ízletes szirupot készíthetünk, mondjuk egy Margarita koktélhoz.

Hogyan készítsünk szirupot a kifacsart citrom segítségével? 

Fogjuk meg a megmaradt héjat, rakjuk bele egy turmixgépbe, adjunk hozzá 3 csésze vizet és háromszor turmixoljuk le. Ezután az egész oldatot szűrjük át a tűzhelyre szánt edénybe. Fontos, hogy csak azt használjuk, ami magától átcsöpög. Ne nyomkodjuk a gyümölcsöt, különben egy keserű szirupot kapunk.

Ez is érdekelhet: Készíts te is házi mentaszirupot!

Ezután adjunk hozzá 3 csésze cukrot (ízlés szerint többet-kevesebbet), majd kezdjük el felmelegíteni az elegyet alacsony hőfokon. Egészen addig, amíg a cukor éppen csak feloldódik. Ha ez megtörtént, öntsük át az egészet egy hőálló üvegbe. Hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot, majd tegyük egy egész éjszakára a hűtőbe.

Utána már csak a kóstoló maradt: ha úgy ítéljük meg, adjunk hozzá egy kis friss lime-levet, majd az édes-fanyar szirupot már használhatjuk egy hűsítő koktél alapjaként is.


A figyelmetekbe ajánljuk