Te is tudod, hogy a zöldségek jót tesznek neked, és többet kellene enned belőlük. A rosttal ugyanez a helyzet. Mit szólsz a kettő kombinációjához?
Egy felmérés szerint a felnőtteknek mindössze 10%-a fogyasztja a napi ajánlott zöldségmennyiséget. A több zöldség fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, többek között azzal, hogy rostban gazdagok. Ám a felnőttek mindössze 7%-a jut elegendő mennyiségű rosthoz. Ezért összegyűjtöttük az Eating Well segítségével a rostban leginkább gazdag zöldségeket, hogy még ma beilleszd őket az étrendedbe.
Ez is érdekelhet: Túlzott napi rostbevitel? Ez történik a testeddel!
Mi az a rost és miért jó neked?
A rost a szénhidrátok olyan típusa, amely nem emészthető vagy nem szívódik fel. Rostot a növényi eredetű élelmiszerekben találhatsz, például a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban, diófélékben és magvakban.
A rostoknak két típusa van: az oldható és az oldhatatlan
- Az oldható rostok gélt képeznek, amikor vízzel egyesülnek, és az ételben lévő koleszterinhez és zsírhoz kötődnek. Oldható rostot találsz a kelbimbóban, az édesburgonyában, az avokádóban, az almában, a körtében, a sárgarépában, a zabban, az árpában, a babban, a lenmagban és a diófélékben.
- Ezzel szemben az oldhatatlan rostok nem oldódnak fel vízben, de a székletet tömörebbé teszik. Oldhatatlan rostot az ehető héjú gyümölcsökben, a zöldségszárakban, a korpában, a grízben és a diófélékben találhatunk.
Ha tovább olvasnál: Valóban távol tartja az orvost napi egy alma?
A rostfogyasztás megelőzi a székrekedést, stabilizálja a vércukorszintet, javítja a bélrendszer egészségét, telítettséget biztosít, segít tartani az egészséges testsúlyt, és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint a vastagbél- és mellrák kockázatát.
Az alábbiakban felsoroljuk a legtöbb rostot tartalmazó zöldségeket.
1. Articsóka
Fotó: Shutterstock
Az articsóka hagymájának három ehető része van: a szív, a szirom tövénél lévő hús és a szárnál lévő hús. Számos egészségügyi előnnyel jár, többek között kiváló magnéziumforrás. Az articsókát könnyű elkészíteni: párolhatod vagy grillezheted, vagy használhatod krémlevesek, mártogatósok és más finomságok készítéséhez.
2. Kelbimbó
Amellett, hogy magas a rosttartalma, a kelbimbó tele van C-vitaminnal, amely segít az immunrendszer egészségének támogatásában és a gyulladások csökkentésében. Tápláló köretként számos főételt kiegészíthet.
3. Kelkáposzta
A kelkáposzta számos vitaminnal és antioxidánssal van tele, amelyek hozzájárul a jó egészséghez. Főtt formában való fogyasztása több rostot ad a napodhoz. Add hozzá levesekhez, mint például a csirke- és kelkáposztaleves, vagy élvezd turmixokban.
4. Édesburgonya
Fotó: Shutterstock
Az édes krumplik nem csak tele vannak rosttal, de az immunrendszert és a szem egészségét támogató A-vitamin fenomenális forrásai is. Érdemes a héját rajta hagyni a termésen, így káliumot is kapsz. Élvezd rakott ételekben, sült krumpliként vagy desszertként.
5. Cékla
A cékla tele van antioxidánssal, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében és a rák megelőzésében. Párold, főzd, süsd, grillezd. Megvásárolhatod vákuumcsomagolva (előfőzve és hámozva) is; de akár konzerv formájában is. Próbáld ki a mézzel pörkölt céklát!
6. Répazöldek
A céklához hasonlóan a fehérrépa tápanyagban gazdag zöldjét és szárát is fogyaszthatod. A fehérrépa zöldje hasonló tápanyagprofilú, mint a kelkáposzta. Fogyaszd párolva vagy sütve, vagy készíts belőlük ínycsiklandó répazöld pestót.