aszalt és friss gyümölcsök, körte, alma, kivi, eper, narancs és banán
Fotó: Shutterstock

​Melyik az egészségesebb: a friss vagy az aszalt gyümölcs?

Nem eszel annyi gyümölcsöt, amennyit kellene? Nem vagy egyedül. A felnőttek mindössze 12,3%-a teljesíti az ajánlott beviteli célt.


Számos meggyőző érv szól amellett, hogy elegendő gyümölcsöt fogyasszunk. A bennük található rostok jótékonyan hatnak a bélrendszer egészségére, és természetesen csökkentik a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. A gyümölcsök különböző betegségellenes antioxidánsokat is tartalmaznak, és még a hosszú élettartamot is növelheti. Sokféle formában fogyaszthatjuk őket, többek között frissen és aszaltan, de vajon melyik egészségesebb a kettő közül? A válasz elsőre egyértelműnek tűnhet, pedig sokkal kevésbé az.

Ez is érdekelhet: Három egészséges élelmiszer, ami kötelező 40 felett

​A friss gyümölcs előnyei

A legnyilvánvalóbb a víztartalom: a legtöbb friss gyümölcs legalább 80%-ban vízből áll. Emiatt az aszalt gyümölcsök kalóriatartalma jelentősen magasabb, mint a friss gyümölcsöké, a friss gyümölcsök pedig hidratálóbbak. A több kalória elfogyasztása pedig korlátozhatja az esetlegesen kitűzött súlycsökkentési célokat.

A víztartalom a cukortartalomra is hatással van, és ahogy azt már sejtheted, az alacsonyabb vízmennyiség magasabb cukortartalmat jelent, és fordítva. Más szóval a friss gyümölcsökben kevesebb cukor van, mint az aszalt gyümölcsökben. Vegyük például ugyanazt a csésze szőlőt és mazsolát. Míg a szőlő elfogyasztásával csak körülbelül 15 gramm cukrot fogyasztasz, addig a mazsola 116 gramm cukrot ad a napodhoz.

Ha tovább olvasnál: 5 gyümölcs, amiben nagyon kevés kalória van

friss, szeletelt gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k egy t\u00e1lban: eper, kivi, narancs, sz\u0151l\u0151...

Fotó: Shutterstock

A friss gyümölcsök víztartalmától ráadásul teltebbnek érzed magad − mivel nagyobb az általános térfogatuk, a friss gyümölcsök laktatóbbak. A friss gyümölcsök több élő enzimet is tartalmaznak, amelyek segítik az emésztési folyamatot, valamint vízben oldódó vitaminokat, például C-vitamint és bizonyos típusú B-vitaminokat.

​A szárított gyümölcsök előnyei

Kezdjük a nyilvánvalóval, nevezetesen a kényelmi faktorral: az aszalt gyümölcsök hordozhatóbbak, kevésbé romlandóak és praktikusabbak útközben, mint a legtöbb friss gyümölcsfajta. De táplálkozási előnyeik is lehetnek: unciánként több rost és egy fenol nevű antioxidáns található a szárított gyümölcsökben, mert sokkal koncentráltabbak. Az aszalt gyümölcsök fogyasztása magasabb minőségű étrenddel járt együtt, és az emberek rost-, kálium- és többszörösen telítetlen zsírsavbevitele magasabb volt azokon a napokon, amikor ilyet ettek.

​Szóval, melyik az egészségesebb?

Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, és mindkettő beleszámítható a napi bevitelbe. Mégis, ha választania kellene, a friss gyümölcsöt részesíthetjük előnyben a tápanyagtartalma miatt; illetve mert kevésbé tartalmaz rejtett cukorforrásokat. A szárított gyümölcsök ugyanis tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, például nádcukrot, kukoricaszirupot vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot.

Egy másik probléma, hogy az aszalt gyümölcsöket gyakran napraforgó-, repce- vagy szójaolajban tartósítják, ami egyesek számára negatívum lehet.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk