Spárga Dragomán György öltönyzsebében

Vaníliaaroma, spárga vagy a tökéletes narancsszörp – Magyarország egyik legismertebb kortárs írója, Dragomán György, amikor éppen nem ír, akkor szívesen főz, vagy legalábbis ír a főzésről. A gasztrogeek írót a Hamu és Gyémánt magazin hobbija, a főzés kapcsán fotózta.


Spárgával Zágrábban és a Párisi Udvarban

„A szállodában kicsekkolás előtt még bevizezem a kéztörlőmet, aztán abba csomagolom be a vadspárgát, amit a zágrábi piacon vettem aznap hajnalban. Ötórás meleg vonatutat kell kibírnia. Utazás közben mindig bánt, hogy a helyi piacokon nem vásárolhatok alapanyagokat, nem főzhetek kedvem szerint. De van, hogy nem tudok ellenállni, mint ahogy most sem a spárgakötegeknek, egészen vékony és nagyon ropogós zöld spárgaszálak, sosem láttam ilyet, nem bírom ki, vennem kell, kíváncsi vagyok, milyen lesz belőle a kedvenc spárgareceptem" – ezekkel a sorokkal kezdődik Dragomán György Spárga-kalandok című írása, amelynek folytatása az író honlapján olvasható.

Többek közt ennek az írásnak köszönhetően döntöttünk úgy a Hamu és Gyémánt magazin szerkesztőségében, hogy 2019. téli lapszámuk Több mint hobbi című anyagához más ismert emberek mellett Dragomán Györgyöt is fotózzuk a Párisi Udvarban, valamint egy rövid interjút is készítünk vele.

Dragom\u00e1n Gy\u00f6rgy szelfit k\u00e9sz\u00edt, sal\u00e1t\u00e1val a zseb\u00e9ben a P\u00e1risi Udvar lobbij\u00e1ban

Salátával az öltönyzsebben készül a szelfi

A gasztrogeek író vallomásai

„Az írással az a baj, hogy nagyon nehéz nem írni" – meséli az író az interjúban. „Az ember folyamatosan a készülő munkáin gondolkozik. Van olyan, hogy nem a célt kell szem előtt tartani, hanem a cél mellé kell nézni, és ilyenkor magától épül tovább a szöveg. Ilyenkor megpróbálok nyugodtan főzni, ott lenni a pillanatban. Hagymavágás közben minden erőmmel a hagymára figyelek, az illatára és a részleteire, próbálok semmi másra nem gondolni – ez felér egy zen gyakorlattal, amit a főzés folyamata indít el."

Találkozás Miklósa Erikával

A fotósorozat készítésekor Dragomán György után Miklósa Erika következett. A találkozás pedig meglepő fordulatokat vett, amikor kiderült, hogy Miklósa Erikának ő a kedvenc írója, azonban még soha nem találkoztak. Így a fotózás egyben egy különleges találkozás helyszínévé is vált.

Werkvideó is készült a fotózásról

Miklósa Erika, maratonfutó operaénekes, Trokán Nóra, fotográfus színművész, Dragomán György, gasztrogeek író, Szabados Ágnes, könyvmoly híradós és Wunderlich József, multiinstrumentális színművész – ismerjétek meg új oldalukról téli lapszámunk Több mint hobbi fotósorozatának szereplőit!


Több mint hobbi című anyagunk a Hamu és Gyémánt magazin 2019. téli lapszámában jelent meg.

A figyelmetekbe ajánljuk