A közönség számára a híres operaénekesnő esetében a nagyestélyi és a színpadi közeg a megszokott. Miklósa Erika ma ünnepli születésnapját – ebből az alkalomból megmutatjuk, mi történik, ha az énekes futócipőt húz.


Szebb, mint az olimpiai aranyérem

Egy gyermekkori baleset miatt nem folytathatta a sportolói karrierjét. Mi lett volna, ha… Nehéz erre gondolnia, vagy inkább hálás, hogy ennek következtében így alakult az élete?

Elsősorban nehéz szívvel gondolok rá. Gyerekként elterveztem, és tudatosan dolgoztam érte, hogy olimpiai bajnok legyek. Ezt egy pillanat alatt elvették tőlem, vagyis én magamtól, mert fizikai akadálya nem lett volna, de mentálisan mégsem tudtam rehabilitálódni, és visszatérni a profi sporthoz. Azóta annyira sok idő eltelt, és a „volna" már nem él meg. Ez lett: sokkal szebb „olimpiai aranyérmet" nyertem az énekléssel, és sokkal színesebb így az életem.

Mikl\u00f3sa Erika opera\u00e9nekes est\u00e9lyi ruh\u00e1ban a P\u00e1risi Udvar Hotel lobbij\u00e1ban

Miklósa Erika a Párisi Udvar Hotel lobbijában

Hamu és Gyémánt / Kosina Anett

Az első operaénekes, aki teljesítette a maratont

Rendszeresség, szünetek és ritmus – Murakami Haruki Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? című memoárjában ezeket a közös jellemzőket említi a hosszútávfutás és a nagyregényírás közt. Mi a kapocs a futás és az opera között?

Egy operaénekes és egy hosszútávfutó élete csak annyiban különbözik, hogy amit az utóbbi a versenypályán teljesít, az előbbi sminkben és nagyestélyiben viszi véghez a színpadon. Sok tényező köti össze a két tevékenységet: a kitartás, a szorgalom, és persze a szünet is fontos – érezni kell, hogy mikor érdemes megállni egy kicsit. A maratoni felkészüléskor az volt a célom, hogy életem első maratonját örömmel és mosolyogva fussam le. Szerencsére ez sikerült, ráadásul én voltam ez első operaénekes, aki teljesítette a New York-i maratont.

Mit hallgat szívesen futás közben?

Semmit. Lemaradnék a természetről. Annyira gyönyörű, ahogy az évszakok változnak, az élővilág hangjai, a természet csöndje, az illatok körülvesznek – nem tudnék ezekre koncentrálni, ha fülhallgató lenne a fülemben.

Mikl\u00f3sa Erika opera\u00e9nekes cip\u0151t cser\u00e9l a P\u00e1risi Udvar Hotel lobbij\u00e1ban

Cipőcsere: opera után irány a futás

Hamu és Gyémánt / Kosina Anett

Így fotóztuk Miklósa Erikát

Több mint hobbi című cikkünkhöz Miklósa Erika mellett Trokán Nóra, fotográfus színművészt, Dragomán György, gasztrogeek írót, Szabados Ágnes, könyvmoly híradóst és Wunderlich József, multiinstrumentális színművészt fotóztuk a Párisi Udvarban. A fotózásról videó is készült:

Ebben a cikkünkben pedig többek közt arról is írtunk, hogyan találkozott Miklósa Erika kedvenc magyar írójával, Dragomán Györggyel a fotózáson.

A cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2019. téli lapszámában jelent meg.

Szerző: Szakszon Réka

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk