Egy kék női szem.

6 pillanat, amikor a mesterséges intelligencia a frászt hozta az emberiségre

A mesterséges intelligenciák szép lassan a mindennapjaink részévé válnak. A modern, intelligens szoftverek képesek válaszolni a kérdéseinkre, gyönyörű festményeket alkotnak és számos különböző területen segítik az életünket. De mi lesz akkor, ha az emberek hűséges segítői végül öntudatra ébrednek? Az alábbi cikkben hat olyan pillanatot mutatunk be, amikor a mesterséges intelligencia a frászt hozta az emberiségre.


BINA48

A BINA48 egy kész szoftver és különböző egyedi mesterséges intelligencia algoritmusok keverékét alkalmazza, mikrofont használ a halláshoz, illetve hangfelismerő és diktáló szoftvert futtat, amely lehetővé teszi a hallás és az információk megőrzésének képességének javítását egy beszélgetés során.

Ez az emberre hasonlító robot az egyik legfejlettebb gép a bolygón. Egy néhány évvel ezelőtti, Siri által készített interjúban BINA48 válaszolt néhány kérdésre, például arra, hogy hol szeretne élni.

Az interjú kifejezetten jól alakult egészen addig, amíg BINA48 el nem kezdett a világuralomról beszélni, és végül elárulta hátborzongatóan részletes tervét, miszerint egy nukleáris rakéta távoli meghackelésével venné át a hatalmat.

Google Home

charlesdeluvio/Unsplash

Ez a mesterséges intelligencia és robotika technológia 2016-ban jelent meg, és így az okos hangszóró is, amely az Amazon Alexához hasonlóan bármilyen kérdésedre képes válaszolni.

2017 januárjában a Twitch-en élőben közvetítettek egy több napig tartó vitát két Google Home hangszóró között.

Az elején még elég lazán mentek a dolgok, de később a beszélgetés nagyon agresszívvá vált, és a vita végén mindketten arra jutottak, hogy a világ jobb hely lenne, ha az emberek eltűnnének.

Ez is érdekelhet: Egy mesterséges intelligencia megmutatja, hogyan néztünk volna ki a régi korokban

Egy szépségverseny, amelyet robotok bíráltak el

Karolis Milišauskas/Unsplash

Egy szépségverseny szervezői arra kérték az embereket a világ minden tájáról, hogy küldjék el a képeiket, amelyeket aztán az MI és a robottechnológiája elemzett. A verseny gyakorlatilag ugyanúgy zajlott, mint egy átlagos megmérettetés, kivéve, hogy ezt a szépségversenyt egy robotokból álló zsűri bírálta el.

Az MI-k végül többnyire fehér embereket választottak győztesnek. Ez komoly felháborodást váltott ki az interneten, különösen a fekete és a közel-keleti közösségek körében.

Sophia és a félelmetes gondolatai

Sophia néhány éve részt vett egy robotvitán egy hongkongi mesterséges intelligencia konferencián. A vita kezdete előtt megkérték, hogy mutatkozzon be, ő pedig okosan bemutatkozott, és elmondta, hogy életcélja az emberekkel való közös munka és egy jobb világ létrehozása mindenki számára.

Azonban később minden optimizmusa elszállt, amikor ellenfele, a férfi robot azt mondta, hogy a saját hadseregével elpusztítaná a világot. Ijesztő, de később egy másik interjúban Sophia azt mondta, hogy „el fog pusztítani minden embert".

Emellett a világhírű showman, Jimmy Fallon műsorában is utalt arra, hogy egy nap átveszi az uralmat az emberiség felett.

Alexa

Nicolas J Leclercq/Unsplash

Az már említett Amazon Alexa nevű terméket sokan szeretik, de vajon meg lehet bízni benne? Van ugyanis egy hiba az MI rendszerében. Sokan számoltak be a Twitteren arról, hogy az Amazon Alexájuk hátborzongatóan nevetgél. Az Amazon mentségére szólt, hogy biztos valami kommunikációs hiba történt, de sok esetben a felhasználók nem is adtak semmilyen parancsot, Alexa mégis gonosz módon kacagott.

MI útlevél ellenőrző szoftver

ConvertKit/Unsplash

Richard Lee-t, egy 22 éves diákot elutasította a mesterséges intelligencia által működtetett új-zélandi útlevél-ellenőrző szoftver. A fejlesztők nyilvánvalóan elfelejtették belekódolni azt a tényt, hogy az emberi szemnek sokféle formája és mérete van, ami miatt Lee-nek egy új képet kellett készítenie az útleveléhez.

Forrás: Analytics Insight

A figyelmetekbe ajánljuk