Párizs látképe
Fotó: Shutterstock

​10 város, ahova nem érdemes költöznöd, ha külföldben gondolkodsz

Az InterNations hálózatépítő oldal közzétette rangsorát a külföldi odautazók szempontjából legjobbnak és legrosszabbnak értékelt városokról.


Az oldal közel 12 ezer expatot kérdezett meg, voltak köztük kiküldöttek, nemzetközi bérlők és olyan személyek, akik munka miatt költöztek. Idén 52 úti célt rangsoroltak világszerte, amelyeket az általános élhetőség, az életminőség, a könnyű letelepedés, a külföldi munkavállalás, a pénzügyek és a külföldiek számára egyéb fontos tényezők alapján értékeltek.

A spanyolországi kikötővárost, Valenciát választották a legjobb expat-helynek. A megkérdezettek számára kiemelkedő volt a tömegközlekedés megfizethetősége és hogy biztonságban érezték magukat a városban. A 10 legalacsonyabbra értékelt városból hat szintén Európában található.

Ez is érdekelhet: Dolgoznál a tengerpartról? Nem lehetetlen, de érdemes jól felkészülni

Toki\u00f3 utcak\u00e9p

Fotó: Shutterstock

10. Róma, Olaszország

A felmérés szerint a válaszadók 73%-a szerint nehéz a helyi hatóságokkal való kapcsolattartás, a megkérdezettek 50%-a mondta, hogy negatívan ítéli meg az online közigazgatási és kormányzati szolgáltatásokat, több mint 30%-uk pedig aggódik az olasz gazdaság miatt. Az olasz bürokráciának azért előnyei is vannak: a legtöbb itt élő, érvényes vízummal, tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár ugyanarra a közegészségügyi ellátásra jogosult, mint az olasz állampolgárok.

9. Tokió, Japán

Japán fővárosa, Tokió az egyik legnépszerűbb expat célpont. A város munkakörülmények tekintetében azonban nem vezet. A megkérdezettek 25%-a volt elégedetlen a munkaidejével; 30%-uk elégedetlen a munka és a magánélet egyensúlyával; és több mint 60%-uk szerint a helyi üzleti kultúra megfojtja a kreativitást.

8. Vancouver, Kanada

Kanada egyik legnagyobb városa az egyetlen észak-amerikai város a legrosszabbak listáján. Az expatok 69%-a szerint a megélhetési költségek túl magasak, és több mint 50%-uk szerint jövedelmük nem elegendő a kényelmes megélhetéshez. Csaknem 40% elégedetlen a városban zajló társadalmi élettel.

7. Milánó, Olaszország

A külföldiek több mint 50%-a mondta, hogy elégedetlen a város levegőminőségével, és 66%-uk nehezen boldogul a helyi bürokráciával. A külföldiek mintegy 30%-a jelezte, hogy úgy érzi, alulfizetik a munkáját. A Salary Expert nevű adatlap szerint az átlagos éves fizetés Milánóban 41 593 euró, azaz körülbelül 17 millió forint.

Ha tovább olvasnál: Ha külföldről dolgoznál: ezekben az országokban a legolcsóbb egy albérlet

Hongkong v\u00e1rosk\u00e9pe

Fotó: Shutterstock

6. Hamburg, Németország

Az észak-németországi Hamburgban élő külföldiek mintegy 81%-a jelezte, hogy nehezen talál barátokat a városban.

5. Hongkong

A Hongkongban, a Kína délkeleti részén található különleges autonóm területen élő válaszadók mintegy 46%-a szerint a város nem ad teret a kreativitásnak a helyi üzleti kultúrában, és több mint a fele azt mondta, hogy úgy érzi, megfojtják − 56% jelezte, hogy nem tudja nyíltan kifejezni a véleményét. A megkérdezett külföldi lakosok 68%-a jelezte, hogy a megélhetési költségek túl magasak.

4. Isztambul, Törökország

A felmérés szerint mintegy 57%-a az itt élő expatoknak jelezte, hogy negatívan ítéli meg a török gazdaságot, és csak 45%-uk gondolja úgy, hogy tisztességes fizetést kap.

3. Párizs, Franciaország

A megkérdezett expatok többsége jelezte, hogy túl drága Franciaország fővárosában élni: mintegy 62% szerint túl magasak a megélhetési költségek. Emellett a válaszadók 58%-a jelezte, hogy nehezen talál helyi barátokat, és mintegy 23%-uk nem érzi magát biztonságban a városban.

Johannesburg v\u00e1rosk\u00e9pe

Fotó: Shuttterstock

2. Frankfurt, Németország

Frankfurtban, Németország egyik legfontosabb pénzügyi központjában a megkérdezett expatok mintegy 70%-a jelezte, hogy a drága lakhatás és a magas megélhetési költségek azok a tényezők, amelyek miatt rossz választás itt élni. Ráadásul egyáltalán nem olcsó a tömegközlekedés, 97,1 eurós a havi bérlet, azaz körülbelül 40 ezer forint.

1. Johannesburg, Dél-Afrika

Dél-Afrika legnagyobb városa a legrosszabb város a külföldiek számára. A megkérdezettek mintegy 25 százaléka mondta, hogy megfizethetetlen a városban élni, és 39 százalékuk jelezte, hogy a tömegközlekedés problémát jelent. A megkérdezettek 62%-a mondta, hogy nem érzi magát biztonságban.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk