Dolgoznál a tengerpartról? Nem lehetetlen, de érdemes jól felkészülni
Shutterstock

Dolgoznál a tengerpartról? Nem lehetetlen, de érdemes jól felkészülni

Egyre több ember kalandozik el a gondolattal, hogy az otthonról végezhető munkáját másik ország(ok)ban végzi. A jelenség egyre elterjedtebb, és valóban megszaporodtak a digitális nomádok. A kifejezés már itthon is elterjedt, de külföldön egy másik munkavállalói forma is terjedni kezdett, amit expatnak hívnak. Ha külföldre költöznél, ez a te cikked lesz: részletesen bemutatjuk és összehasonlítjuk a digitális nomádok és az expatok életét, hogy eldönthesd, melyik munkavállalói forma lehet számodra a legideálisabb.


A technológia fejlődése mellett a pandémia hozta meg az áttörést a „hagyományos" munkavégzés körülményeiben: ma már teljesen természetes, ha valaki otthonról végzi (az otthonról elvégezhető) munkáját, a cégek is rájöttek, hogy megéri nekik, ha alkalmazottaik otthonról dolgoznak, a munkavállalóknak pedig rugalmasabb lett a munkavégzés.

Az utóbbi időben itthon is elterjedt a digitális nomád kifejezés, és egyre több ország csalogatja őket különböző kedvezményekkel. Külföldön létezik egy másik hasonló, de nem teljesen megegyező munkavállalói forma: az expatok, akik lényegében a külföldi munkavállalókat jelentik, egy kis eltéréssel.

De mi pontosan a különbség a kettő között, és melyik munkaforma lehet számunkra a megfelelő, ha külföldre költöznénk?

A biztosításokkal foglalkozó William Russell készített egy részletes elemzést és összehasonlítást a két munkavállalói formáról, ahol megvizsgálták az egyre terjedő digitális nomád jelenséget, szembeállítva az életmódjukat a hagyományosabb külföldi munkavállalással.

Mi az az expat?

Shutterstock

Az expatok azok, akik munka vagy nyugdíjazás miatt egy másik országba költöznek. Bár technikailag gazdasági bevándorlóknak tekinthetőek, az expatok általában félig állandó jelleggel költöznek egy új országba, azzal a szándékkal, hogy valamikor visszatérnek a hazájukba, míg a bevándorlók nem feltétlen tervezik ezt.

A korosztály a legszélesebb skálán mozog, a családjukkal külföldre költöző gyermekektől kezdve a nyugdíjasokig. Az expatok a legtöbbször magasan kvalifikált emberek, közép-, vagy felsővezetők, akik nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Régebben inkább férfiak voltak, akik munka miatt költözött külföldre, de napjainkban már sok női expatról is lehet hallani.

Mi az a digitális nomád?

A digitális nomádok annyiban hasonlítanak az expatokhoz, hogy ők is elhagyják hazájukat, hogy külföldön dolgozzanak. Míg azonban utóbbiaknak egy adott vállalatnál helyben kell a munkájukat elvégezni, addig a digitális nomádok távmunkában dolgoznak, és gyakran szabadúszók. Mindez lehetővé teszi számukra, hogy munka közben országról országra utazhassanak.

A digitális nomádok általában fiatalabbak, jellemzően a harmincas éveik elején járnak, férfiak és egyedülállóak.

De mik a legfontosabb különbségek az expatok és a digitális nomádok között?

Shutterstock

Életcélok 

Az expatok egyik célja, hogy – valameddig – gyökeret eresszenek – egy emigráció pedig ennek az egyik fő katalizátora lehet. Legyen szó munkalehetőségről, házasságról vagy nyugdíjba vonulásról, egy expat célkitüzése, hogy félig állandó jelleggel letelepedjen valahol. Ugyanúgy építik az életüket, mint a legtöbb ember, de ez az élet történetesen egy másik országban zajlik, mint ahol elkezdték.

A digitális nomádok fő célja ezzel szemben az, hogy utazzanak és minél többet lássanak a világból, miközben dolgoznak. Még ha néhány évet el is töltenek ugyanazon a helyen, akkor sem tervezik, hogy letelepednek. Vannak, akik partnerrel/házastárssal utaznak, hogy mással fedezzék fel a világot.

Jogi státusz 

Mind a külföldi munkavállalóknak, mind a digitális nomádoknak sokszor vízumra van szükségük ahhoz, hogy legálisan dolgozhassanak egy másik országban. Vannak azonban kifejezetten a digitális nomádok számára is elérhető vízumok – ezekről egyébként rendszeresen be is számoltunk, itt egy lista pár olyan országról, ahol számos kedvezményekkel csalogatják őket.

Nem véletlen, hogy az egyik legelső pont, ha külföldön végzett munkavállaláson gondolkodunk, ellenőrizni, hogy milyen vízumra van szükségünk, mivel egy vízum elbírálása hosszabb ideig is eltarthat.

Egy munkavállalási vízum általában 5-10 évig tart, ezt követően a külföldi állampolgárok tartózkodási engedélyt vagy állampolgárságot kérhetnek, ami azt is jelenti, hogy korlátlan ideig dolgozhatnak és tartózkodhatnak egy másik országban. Számos országban nyugdíjasvízum is elérhető, ha a külföldiek bizonyítani tudják, hogy elegendő jövedelemmel/megtakarítással rendelkeznek – ilyen országokat is gyűjtöttünk már, ezekről itt lehet olvasni.

A digitális nomád vízum ezzel szemben viszonylag új dolognak számít . A koronavírus-járvány alatt, majd a távmunka terjedésével számos ország vezetett be a vízumoknak ezt a formáját, hogy a szabadúszók és más technológiai alapú alkalmazottak legálisan dolgozhassanak.

A digitális nomád vízumokhoz gyakran szükséges igazolást bemutatni a munkaviszonyról és a jövedelemről is – utóbbinál pedig általában megszabnak egy alsó összeget is, ami alatt nem lehet igényelni. Ezeknek az elbírálása akár egy hónapig is eltarthat, a vízum időtartama pedig országonként eltérőek. Sok helyen kérelmezhető a vízum meghosszabbítása, ha hosszabb ideig szeretnének a fogadó országban maradni.

Néhány példa a digitális nomád vízumok időtartamáról (EU-s országokban magyarként könnyebb dolgunk van):

 • Németország, 6--36 hónap
 • Bahamák, 12-36 hónap
 • Grenada, 12-24 hónap
 • Mexikó, 1-4 év
 • Kajmán-szigetek, 24 hónap
 • Costa Rica, 24 hónap
 • Antigua és Barbuda 24 hónap
 • Norvégia, 6--36 hónap
 • Sri Lanka, 90-270 nap
 • Seychelle-szigetek, 12 hónap
 • Egyesült Arab Emírségek (Dubaj), 24 hónap
 • Spanyolország, 12 hónap (a vízum könnyen megújítható)
 • Horvátország, 12 hónap
 • Csehország, 12 hónap
 • Észtország, 12 hónap

Shutterstock

Adófizetés 

A külföldiek által fizetendő adó összege számos tényezőtől függ. Egyes országokban egyáltalán nincs jövedelemadó, míg más országokban csak az adott országban szerzett jövedelem adóköteles. Máshol az alapján számítják ki, hogy mennyi adót kell fizetni, hogy az év hány napján tartózkodik fizikailag az országban.

A vízum mellett az expatoknak és a digitális nomádoknak is ajánlott szorgalmasan ellenőrizni, hogy a fogadó ország milyen adózási formát alkalmaz, és hogy a saját országukban (jelen esetben Magyarországon) -kell-e még adót fizetniük.

A digitális nomádok számára általában az a legegyszerűbb választás, ha az adóügyi illetőségüket a saját országukban tartják meg, és ott fizetnek adót, mivel bonyolult és időigényes feladat minden egyes költözéskor variálni rajta.

De van arra is van lehetőségük, hogy hivatalosan olyan országban regisztráltassák magukat, ahol alacsony az adó, vagy egyáltalán nem adóznak a lakosok, illetve, ha valamelyik ország kedvező adóügyi feltételeket biztosít a digitális nomád vízum mellé.

A külföldön élő személyek adóügyi helyzete általában bonyolultabb. Hacsak nem olyan országba költöznek, ahol lényegében nem kell adózni. Nekik általában alaposan át kell böngészni, hogy milyen adót, mire és mikor kell fizetniük.

Ha egy expat munkavállaló kettős illetőségű, akkor érdemes tisztában lenni mindkét ország adótörvényeivel, és hogy van-e kettős adóztatásról szóló megállapodás. Ezek célja, hogy megakadályozzák, hogy ugyanazon jövedelem után duplán adózzanak a munkavállalók. A megállapodástól függően lehetőség van arra, hogy az egyik országban adómentességet igényeljenek.

Utazás 

Az expatok utazási lehetőségei általában korlátozottak. A letelepedésükkel együtt járhat, hogy kevésbé mobilisak, ami miatt utazásra csak hétvégente vagy ünnepnapokon van lehetőségük – akárcsak otthon.

A digitális nomádok ezzel szemben általában rengeteg utazási lehetőségekkel rendelkeznek. A külföldi munkavállalókkal szemben ők a világ bármely pontjáról dolgozhatnak, ahol van megfelelő internetkapcsolat. Nem véletlen, hogy a legtöbb digitális nomád csupán néhány hónapot vagy egy évet tölt el egy országban.

Sok digitális nomád az időjárás függvényében választja ki a következő úti célját, általában a melegebb éghajlatú országok a célállomások. Az azonban, hogy a különböző országok időjárása hogyan befolyásolja az utazást leginkább a személyes preferencián múlik.

Shutterstock

Megélhetési költségek

A megélhetési költségek lényegében az egész világon emelkedtek az utóbbi időben. A romló gazdasági helyzet valamennyire megnehezíti mind az expatok, mind a digitális nomádok helyválasztását.

Az expatoknak összességében valamivel könnyebb dolguk van: mivel egy helyen tartózkodnak, ezért nem kell repülőjegyeket fizetniük az állandó utazások miatt. Emellett az évközi utazásokkal járó ingadozó szálloda- és szállásárakkal sem kell bajlódni, viszont az energiaárak drasztikus emelkedése miatt nehezebb dolguk van, ha olyan helyen telepednek le, ahol szélsőségesnek mondható a hőmérséklet.

A légitársaságok mellett a szálloda- és Airbnb-tulajdonosok is emelték az áraikat, így a digitális nomádok már nehezen foghatnak ki olcsóbb repülőjegyeket, amik azért a járvány előtt fel- felbukkantak.

Ráadásul a digitális nomádok számára a turisztikai szezont is meg kell fizetni, mivel valahol a külföldi munkavállalók és a turisták közé lehet őket besorolni. Ahhoz, hogy ez az életvitel fenntartható legyen gondosan meg kell tervezni a megélhetési költségeket, amit érdemes a lehető legalacsonyabb szinten tartani, és gondosan átgondolni hogy mikor és hová utaznak.

A nyugati országokból fizetést kapóknak valamennyivel könnyebb dolguk van, hiszen számos olyan ország van, ahol a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, mint otthon, de például egy magyar fizetésből élő digitális nomádnak már körültekintőbbnek kell lennie.

Nyelv 

A digitális nomádok – akik olyan életmódot folytatnak, amelynek során gyakran utaznak különböző országokba – a legtöbbször beérik azzal, hogy megtanulnak néhány alapvető kifejezést a választott ország nyelvén.

A külföldi munkavállalóknak viszont szinte mindenképp szükséges a fogadó ország nyelvének nagyjából folyékony ismeretére, mivel gyakrabban és hosszabb ideig érintkeznek a helyiekkel, nem mellesleg a nyelvtanulás segít a helyiekkel való társas élet kialakításában és a kultúrsokk minimalizálásában.

A digitális nomád életmód előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • minden utazás egy új kaland
 • kapcsolatépítés és barátszerzés a világ minden tájáról
 • szabadon választható úti cél, bármilyen időpontban
 • személyiségfejlődés más kultúrák megismerésén keresztül.

Hátrányok:

 • ingadozó bevételek
 • az állandó utazással járó állandó adminisztráció
 • sok önfegyelmet igénylő életforma
 • kihívás lehet barátokat találni.​

Az expat életmód előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • mélyebb ismerete a helyi kultúrának
 • garantált jövedelem
 • könnyebb akklimatizálódás: ha egy helyen tartózkodunk, tudjuk, mire számíthatunk
 • gördülékenyebb szociális élet, tartósabb kapcsolatok kialakítása.

Hátrányok:

 • korlátozott utazási lehetőségek
 • lehet, nem találkozhatunk túl gyakran a családunkkal és az otthoni barátokkal
 • lehetséges kultúrsokk
 • drága lehet egy egész életet újrakezdeni egy másik országban.

És akkor melyik életforma való nekem? 

Elsősorban a munkánktól függ, hogy eldöntsük, expatok vagy digitális nomádok legyünk-e – nem mellesleg, azt is meg kell kérdezni magunktól, hogy melyik életmód vonzóbb vagy áll közelebb hozzánk.

Ha szeretnénk elmerülni egy másik kultúrában, tartós kapcsolatokat kialakítani a helyiekkel és félig-meddig tartósan letelepedni, akkor a külföldre költözés lehet a megfelelő választás. Ha viszont mindent látni akarunk, amit csak lehet, felfedeznénk a világ minden szegletét felfedezni, és belefér, hogy napról napra kell élni, akkor a digitális nomádok életmódja lesz a jó választás.

A figyelmetekbe ajánljuk