Costa Rica

A világ egyik legszebb szigetországa tárt karokkal várja a digitális nomádokat

Costa Rica jóváhagyta a digitális nomád-vízumot a külföldi munkavállalók számára.


A Costa Rica-i elnök, Carlos Alvarado 2021-ben írta alá a törvényt, amely lehetővé teszi az utazók számára, hogy legfeljebb egy évig az országban tartózkodjanak, amely további egy évvel meghosszabbítható – írja a The Tico Times. A program azonban néhány buktatóba ütközött, ami késedelmet okozott 2022 július elejéig, amikor Alvarado véglegesítette a szabályozást.

Mostantól a külföldi távmunkások és családtagjaik is igényelhetik a vízumot, és legfeljebb két évig maradhatnak (ami magában foglalja az egyéves vízumot és az egyéves meghosszabbítást).

A VisitCostaRica.com hamarosan frissül egy új füllel, amely mindent felvázol, amit a távmunkásoknak tudniuk kell a nemrég életbe lépett törvény követelményeiről és előnyeiről.

A bevándorlási honlap szerint van néhány követelmény, amelyet a vízum iránt érdeklődőknek tudniuk kell, mielőtt kitöltik a papírokat. A kérelmezőknek igazolniuk kell, hogy legalább havi 3000 dolláros jövedelemmel rendelkeznek, ha egyedül érkeznek, vagy legalább 4000 dollárral, ha családtaggal együtt utaznak az országba. A kérelmezőknek igazolniuk kell továbbá, hogy rendelkeznek olyan egészségbiztosítással, amely a külföldi tartózkodásuk idejére fedezi az esetleges szükségleteiket.

A digitális nomád vízummal Costa Ricában tartózkodók nem dolgozhatnak Costa Rica-i vállalatnál. Másrészt azonban a vízummal rendelkezők máshonnan származó jövedelmük után is teljes jövedelemadó-mentességet élveznek. A kérelmezési dokumentumokat spanyol nyelven is ki kell tölteni és be kell nyújtani.

A kérelem kitöltését és benyújtását követően a helyi hatóságoknak legfeljebb két hét áll rendelkezésükre, hogy elfogadják vagy elutasítsák a kérelmet.

Forrás: Travel+Leisure


A figyelmetekbe ajánljuk