Digitális nomád
Shutterstock

Ha külföldről dolgoznál: ezekben az országokban a legolcsóbb egy albérlet

A koronavírus-járvány óta világszerte elfogadott lett a távmunka, aminek köszönhetően a digitális nomádok száma is egyre nő. Mára már rengeteg ember költözött el otthonról, hogy új városokat és kultúrákat fedezzen fel – mindezt munka mellett. Ez azonban költséges lehet – pláne magyar viszonylatokban – , mivel sok országban vagy városban a megélhetési költségek jóval magasabbak, különösen a lakbér szokott gondot okozni. De hol kell a legkevesebbet fizetni?

Az Euronews mutatta be az ingatlanbiztosításokkal foglalkozó CIA Landlords elemzését, amelyben 37 országban nézték meg az egyszobás lakások átlagos bérleti díjait.

A vállalat megállapította, hogy Londonban a legdrágább egy lakást bérelni, ahol átlagosan 12 800 eurót, nagyjából ötmillió forintot kell fizetni hat hónapra egy kis lakásért. Érthető, hogy London nem is a digitális nomádok fő helyszíne.

Na de hol a legolcsóbbak a szállások? 

A lista tizedik helyén Costa Rica fővárosa, San José áll. Arról már mi is írtunk, hogy Costa Rica tárt karokkal várja a digitális nomádokat, de a szállás sem megfizethetetlen: hat hónapra átlagosan 4 094 euró, nagyjából 1,6 millió forint.

Rögtön az egyik szomszédunké a kilencedik hely, Szlovénia fővárosa, Ljubljana: a városban egy lakás bérleti díja fél évre 4 007 euró – az országban ugyan még nincs külön vízum a digitális nomádoknak, de EU-s ország révén itthon ez nem is különösen fontos.

Ez is érdekelhet: Dolgoznál a tengerpartról? Nem lehetetlen, de érdemes jól felkészülni

Ljubljana

Shutterstock

A nyolcadik helyen az észtországi Tallinn áll. Az országban pár év alatt zajlott le a digitális forradalom, szinte mindenhol ingyenes Wi-Fi található, és a közszolgáltatások 99 százaléka elérhető a világhálón. Nem csoda, hogy a távmunkások is előszeretettel választják a kis balti országot. A bérleti díjak itt már becsúsznak négyezer euró alá: hat hónapra 3 942 euró.

Szintén egy szomszédunk, Pozsony lett a hetedik, ahol 3 354 euró fél évre egy lakás. Szlovákiában sincs még digitális nomád vízum, de a hatodik helyen álló Athén már rendelkezik a külföldi távmunkások számára kiállított két éves vízummal. A görög fővárosban 2 959 euróért, nagyjából 1,2 millió forintért találunk átlagosan fél évre lakást.

Athén

Unsplash / Constantinos Kollias

Egy másik balti főváros, Riga lett az ötödik. Lettország rendelkezik digitális nomád vízummal, ami egy évre szól, az albérlet pedig 2 653 euró hat hónapra.

Riga

Shutterstock

Budapest a negyedik helyen van, és már mi is rendelkezünk vízummal Fehér Kártya néven. A CIA Landlords szerint a magyar fővárosban 2 647 euróért találnak maguknak a távmunkások lakást hat hónapra, ami kicsivel több mint egymillió forint.

Harmadik Chile fővárosa, Santiago, ahol csak a 90 napos turistavízumot lehet választani még, de az legalább meghosszabbítható – itt 2 580 euróért lehet lakást bérelni. A második helyen Kolumbia fővárosa, Bogota áll: az országban 2022 októberétől bevezettek egy új digitális nomád vízumot, és a távmunkások legfeljebb két évig tartózkodhatnak és dolgozhatnak az országból. A bérleti díj itt 2087 euró, nagyjából 840 ezer forint.

Bogota

Shutterstock

Az első helyre végül Törökország második legnagyobb városa és egyben fővárosa, Ankara került, ahol ugyan nincs külön vízum, cserébe van olcsó albérlet: 1504 euró, nagyjából 600 ezer forint hat hónapra.


A figyelmetekbe ajánljuk