angol nyelvtudás
Shutterstock

Hova költözzünk Európán belül, ha csak angolul beszélünk?

Sajnos a magyar nyelvvel nem sok mindenre megyünk Európában (és a világban). Ha azonban tudunk angolul, akkor van néhány opció, ahol az Egyesült Királyság mellett más európai országban is megértethetjük magunkat, amíg meg nem tanuljuk az adott ország nyelvét.

Néhány európai országban széles körben beszélik az angol nyelvet, így ezek a helyek biztos pontnak számítanak egy esetleges költözés során. Sok országokban viszont már a letelepedés kérelmezéséhez is szükséges a helyi nyelv ismerete.

Az Education First (EF) globális oktatási vállalat által kiadott angol nyelvtudási indexből kiderül, hogy mely európai országokban beszélnek a legjobban angolul – mutatta be az eredményeket az Euronews. Az EF világszerte kétmillió ember – köztük 35 európai országból származó – angol nyelvvizsgájának eredményeit gyűjtötte össze a besoroláshoz.

A maximálisan megszerezhető pontszám 800 volt; eszerint rangsorolták az országokat.

Az észak-európai országok tudnak a legjobban angolul 

Az európai országok nyolc helyet foglaltak el az EF tíz legjobb angolul beszélő országa között.

Annyira nem meglepetés, hogy a rangsorban az észak-európai országok domináltak. Viszont az egyik szomszédunk, Horvátország a 10. helyre került. Finnország és Svédország a 9. és 8. helyen áll, míg Dánia a harmadik.

A második helyen szintén egy szomszédunk, Ausztria áll, a lehetséges 800 pontból 641 pontot elérve.

Az első helyet Hollandia foglalja el: a hollandok 91-93 százaléka állítja, hogy tud angolul társalogni.

Hollandiában szinte bárkivel megértethetjük magunkat angolul

Shutterstock

Az európai országok közül Olaszország végzett a legrosszabb helyen, így ha oda terveztünk költözni, érdemes előzetesen megfontolni az olasz nyelvtanfolyamokat.

Olaszországban kevésbé

Shutterstock

Mely európai országok követelik meg a nyelvtudást a tartózkodási engedélyhez?

Ha nehezen megy a nyelvtanulás, érdemes figyelni azokra az országokra, amelyek a külföldi állampolgároknak nyelvvizsgát írnak elő a letelepedési engedély kérelmezéséhez.

Németország az állandó tartózkodási engedély és az állampolgárság megszerzéséhez is nyelvtudást kér. A jelenlegi szabályozás szerint a német nyelvtudás a Közös Európai Referenciakeret (KER) B1 szintjén kell, hogy legyen.

Mindezt úgy határozzák meg, hogy „képesnek kell lenni a munka, az iskola, a szabadidő stb. során rendszeresen előforduló, ismerős témákról szóló világos, szabványos bejegyzések főbb pontjainak megértésére".

Norvégiában az ideiglenes tartózkodási engedélyekhez nem szükséges nyelvtudás, de az állandó tartózkodási engedélyekhez jó nyelvtudás szükséges. A körülményektől függően 250-550 óra norvég nyelvórát és egy társadalomismereti kurzust kell elvégezni; bizonyos esetekben ehelyett A2 szintű norvég nyelvvizsga is elég lehet.

A Svájcban való állandó tartózkodáshoz szintén kell az egyik svájci nyelv (német, francia vagy olasz) A2 szintű ismerete beszédben és A1 szintű ismeretét írásban.

De Franciaország és Svédország is fontolgatja, hogy nyelvi követelményeket vezet be a hosszú távú vagy állandó tartózkodási engedélyhez.

Melyik európai országban a legalacsonyabbak a nyelvi követelmények?

Sok ország viszont nem követeli meg a nyelvtudást a tartózkodási engedélyhez, és csak az állampolgárság igényléséhez kérik a nyelvtudást.

Spanyolország például csak A2-es szintű DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) spanyol nyelvvizsga-bizonyítványt kér az állampolgárság kérelmezéséhez. Ez megfelel egy magasabb szintű kezdő nyelvtudásnak.

Portugália szintén A2-es KER-szintet követel meg az állampolgársághoz. Az olyan országok, mint Olaszország és Franciaország B1 szintű nyelvtudást kérnek az állampolgárság kérelmezéséhez.


A figyelmetekbe ajánljuk