Öt gyönyörű európai város, amit a legtöbb turista figyelmen kívül hagy

Öt gyönyörű európai város, amit a legtöbb turista figyelmen kívül hagy

Ha európai utazásokról van szó, az olyan népszerű városok, mint Párizs és Róma általában az emberek útitervének élére kerülnek. És bár nem mernénk azt mondani az utazóknak, hogy hagyják ki a világ legjelentősebb kulturális és kulináris központjait, kontinensünk tele van olyan káprázatos úti célokkal, amelyek messze felülmúlják az elvárásainkat, és nem csak azért, mert talán soha nem is gondoltunk rájuk.


Trondheim, Norvégia

Trondheim, Norv\u00e9gia

Unsplash

1050 és 1536 között Trondheim Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt. A városban található Norvégia egyik legjobb szállodája (Britannia Hotel) és számos Michelin-csillagos étterem. Itt megtekintheted a gyönyörű Nidaros-székesegyházat, a középkori érseki palotát, a Sverresborg Trøndelag Néprajzi Múzeumot és más érdekes kiállításokat.

A folyón és a Trondheimsfjordon hajókirándulást, tengeri kajakozást, kerékpártúrákat és kirándulásokat is tehet a fontos viking helyszínekre, például a Stiklestadba. A látogatók száma pedig valóban nem tükrözi Trondheim kvalitásait és európai jelentőségét.

​Zamora, Spanyolország

zamora spanyolorsz\u00e1g

Shutterstock

Zamora és 60 000 lakosa a Madridból induló új AVE-nek (nagysebességű vonat) köszönhetően, amely mindössze egy óra alatt elérhető, a turizmus fellendülése előtt áll. Nem hiányzik az ok a látogatásra: arról a városról beszélünk, ahol egész Európában a legtöbb román stílusú templom található (pontosan 24), amelyek mindegyike a 12-13. század körül épült. Ezenkívül Zamora a modernista művészeti épületek egyik legfontosabb epicentruma Spanyolországban, talán a harmadik Barcelona és Melilla után.

Ha valamiről híres Zamora, akkor az a Semana Santa azaz Szent Hét, amely Spanyolország egyik legszebb, legdrámaibb és legmegrázóbb ünnepe. De akármikor is látogatsz el, mindenképpen kóstold meg a város hagyományos ételeit, például a nem túl ismert arroz a la zamorana-t, a hússal, sonkával főzött és kemencében elkészített rizst. Ám azt is kevesen tudják, hogy a város Spanyolország egyik legjobb gyümölcsösével büszkélkedhet, és remek helyszín a kiváló borok kóstolásához is a híres Toro borászatból.

​Narbonne, Franciaország

Narbonne, franciaorsz\u00e1g

Shutterstock

Narbonne Délnyugat-Franciaországban található, azonban amikor a legtöbb utazó Dél-Franciaországot választja úti céljának, inkább Toulouse környékére, vagy egyenesen az egykori római kikötőtől keletre fekvő, ismertebb városokba - Montpellier, Arles, vagy még távolabb Marseille és a Provence-Côte d'Azur régióját nézi ki magának. Narbonne azonban lenyűgözően szép, kellemes tengerpartokkal, látnivalóval és ínycsiklandó ételekkel.

Gdańsk, Lengyelország

Gda\u0144sk, lengyelorsz\u00e1g

Shutterstock

Gdańskt legtöbben csak a tengerjáró hajókirándulás részeként látogatják meg, de valójában több napra elegendő történelmi látnivalót kínál. Érdemes elmerülni a második világháború történelmében, ahol az egyik legátfogóbb ilyen tematikájú múzeumot tekinhetjük meg. Sőt, a Westerplatte emlékhely meglátogatásával azt is megnézhetjük, hol kezdődött a második világháború.

Mostar, Bosznia-Hercegovina

Mostar

Shutterstock

Mostar egy gyönyörű középkori város, ahol az osztrák-magyar és oszmán építészet keveredik. Itt található az ikonikus Stari Most híd, amelyről a város a nevét kapta. Számos étterem kínál hagyományos és laktató ételeket, például dolmát, darált hússal és rizzsel töltött zöldségeket,illetve a másik helyi ínyencséget a sarmát, töltött káposztaleveleket.

A város nyugodt energiája miatt egy délutáni városnéző séta könnyen átfordulhat egy andalgó romantikus estébe, ahol a bosnyák nemzeti szeszesital, a rakija kortyolgatása és a folyó nyugtató hangjainak hallgatása mellett élvezhetjük az utunkat.

A figyelmetekbe ajánljuk