red flowers

Nem értékeljük eléggé ezeket az európai városokat a szakértők szerint

Lépj túl a szokásos tippeken, és válassz valami kevésbé ismert helyet, pedig részben pont ettől érdemes. Akadunk 5 tippet!


Ha európai utazásokról van szó, az olyan népszerű városok, mint Párizs és Róma általában az emberek útitervének élére kerülnek. És bár nem mernénk azt mondani az utazóknak, hogy hagyják ki a világ legjelentősebb kulturális és kulináris központjait, Európa tele van olyan meglepő úti célokkal, amelyek messze felülmúlják az elvárásaikat - és nem csak azért, mert talán soha nem is gondoltak rájuk. Kell néhány példa? Megkérdezett néhány utazási szakértőt a Condé Nast Traveller, hogy ajánljanak néhány ilyet.

​Trondheim, Norvégia

Post-apocalyptic city

Unsplash/robin mikalsen

1050 és 1536 között Trondheim Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt. A városban található Norvégia egyik legjobb szállodája (Britannia Hotel) és számos Michelin-csillagos étterem. Itt megtekintheti a gyönyörű Nidaros-székesegyházat, a középkori érseki palotát, a Sverresborg Trøndelag Néprajzi Múzeumot és más érdekes múzeumokat. A folyón és a Trondheimsfjordon hajókirándulást, tengeri kajakozást, kerékpártúrákat és kirándulásokat is tehetsz a fontos viking helyszínekre, például a Stiklestadba. A látogatók száma nem tükrözi Trondheim kvalitásait és jelentőségét Európában.

​Tirana, Albánia

Unsplash/Mario Beqollari

A Tiranába tett látogatás egyszerre nyújt bepillantást Albánia nyugtalanító (mégis magával ragadó) közelmúltbeli történelmébe és egy élénkítő ízelítőt egy vibráló, gyorsan fejlődő fővárosból. A városban az ország rendszerváltás előtti fejezetének lenyűgöző építészeti emlékei és egy kifejezetten fiatalos energia ötvöződik, amelyet talán a legjobban az 1988-as monumentális tiranai piramis átalakulása jellemez, amely egy fiatalokra összpontosító kulturális központtá vált. A városközpont jól járható és tele van olyan helyekkel, ahol egyszerűen csak lenni lehet (foglalj helyet a Skanderbeg tér kanapéra emlékeztető padjain, jeges kávéval a kezedben), miközben a természet sosincs túl messze - nem utolsósorban a várost szegélyező hatalmas Grand Park és a fenséges Dajti-hegy miatt.

A Tiranát körülvevő tájat és a kilátást a Dajti-hegyre a drótkötélpályával élvezheted, majd a Mullixhiu étteremben, amely a Grand Park szélén fekvő vidéki menedékhelynek tűnik, egy kulináris utazást tehet Albániában. Ha a tiranai éjszakai élet legjavát szeretné megtapasztalni, irány a Blloku negyed.

​Zamora, Spanyolország

brown and gray concrete church

Unsplash/BRUNO EMMANUELLE

Zamora és 60 ezer lakosa hamarosan fellendül a turizmusban, köszönhetően a Madridból induló új AVE-nek (nagysebességű vonat), amely mindössze egy óra alatt elérhető. Okokban nem szenved hiányt, hogy meglátogasd: a városról beszélünk, ahol egész Európában a legtöbb román stílusú templom található (pontosan 24), amelyek mindegyike a 12. és 13. század környékén épült. Ezenkívül Zamora a modernista művészeti épületek egyik legfontosabb epicentruma Spanyolországban, talán a harmadik Barcelona és Melilla után.

Ha valamiről híres Zamora, akkor az a Szent Hét, amely Spanyolország egyik legszebb, legdrámaibb és legmegrázóbb ünnepe. De akármikor is látogatsz el, mindenképpen kóstold meg a város hagyományos ételeit, például a nem túl ismert arroz a la zamoranat, a hússal, sonkával főzött és kemencében elkészített rizst. És egy titok: Zamora Spanyolország egyik legjobb gyümölcsösével büszkélkedhet, a paradicsom egy másik világból való, kóstolj jó borokat a híres Toro borászatokból, ahol az LVMH a Numanthia tulajdonosa.

​Trogir, Horvátország

TrogirShutterstock

Trogir óvárosa egy apró szigeten található, és csak úgy árad belőle a báj. Szűk, ősi utcái középkori polgárházakkal szegélyezett labirintust alkotnak. A nyüzsgő, kávézókkal és éttermekkel szegélyezett tengerparti sétányon nyári napokon nyüzsgés zajlik. A város számos gyönyörű és jól megőrzött épülettel büszkélkedhet a 13. és 15. század közötti dicsőséges korszakából. A román és reneszánsz épületek gazdag gyűjteménye 1997-ben az UNESCO világörökségi státuszát érdemelte ki. Böngéssze a piacon, sétálj a Riva partján, vagy fedezd fel a velencei erődöt - Trogir sok mindent csomagol egy kis csomagba! A Split városától mindössze 30 percre fekvő város tökéletes alternatíva azoknak az utazóknak is, akik látni és élvezni szeretnék Splitet, de nem szeretnének egy nagyvárosban maradni. Sibenik történelmi tengerparti város, a Krka Nemzeti Park és Solin ősi romjai is könnyen megközelíthetőek.

Narbonne, Franciaország

green plants on brown soil during daytime

Unsplash/Pablo Herrera

Narbonne Délnyugat-Franciaországban található, de amikor a legtöbb utazó Dél-Franciaországba utazik, vagy Toulouse környékére, vagy egyenesen az egykori római tengerparttól keletre fekvő, ismertebb városokba, Montpellier-be, Arles-ba, vagy még távolabb Marseille-be és a Provence-Côte d'Azur régióba megy. De Narbonne-ban óriási szépség, a tengerparthoz való közeli hozzáférés, és rengeteg látnivaló és étel várja a látogatókat. A szállás és a borok tekintetében az itteni úti cél a Château l'Hospitalet Wine Resort, Beach and Spa, amelynek tulajdonosa Gerard Bertrand, aki a biodinamikus borkészítés egyik úttörője Franciaországban, 16 biodinamikus birtokkal (Bertrand az egyik legnagyobb francia borexportőr az Egyesült Államokban).

A szálloda nemrégiben új lakosztályokkal, éttermekkel, gyógyfürdővel és strandklubbal bővült, a vendégek pedig borkóstolókat is választhatnak a birtokon. Az utazók emellett megnézhetik a flamingókat a Narbonne-i Regionális Természeti Parkban, lovagolhatnak a parkban, meglátogathatják a középkori történelmi városközpontot, és megállhatnak a Foster + Partners által tervezett új múzeumban, a Narbo Via-ban, amely az ókori tengeri főváros római kori történelmére összpontosít.


A figyelmetekbe ajánljuk