Makarska Riviéra

Délnyugati szomszédunk idén nyáron soha nem látott turistaözönre számíthat. Az Adriai-tenger partján leginkább a szigetek, Isztria, Dubrovnik, illetve Split környéke lehetnek azok a régiók, amelyeket megrohamoznak majd a pihenni vágyók. Utóbbi kettő között azonban elterül egy olyan partszakasz is, amely bár fantasztikus, kevésbé ismert. Bemutatjuk Makarskát.


A Biokovo-hegység lábánál elhelyezkedő Makarska városának legfőbb vonzereje a Makarska Riviéra, amely egy 60 kilométer hosszú partszakasz. A sokak által az Adriai-tenger legszebb részének tartott tengerpart kristálytiszta víze és csodálatos természeti adottságai miatt minden turistában mély nyomot hagy.

A Brela településtől egészen Gradacig húzódó Makarskán a kavicsos Donja Luka, valamint a fenyvesekkel körbevett Cvitačka strand számít a legközkedveltebbnek.

Ezt is nézd meg! Egy horvát sziget, ami a világ egyik legszebb tengerpartjával rendelkezik

A lubickoláson túl

A tengerben való megmártózás kötelező program, azonban Makarskán számos más tennivaló is akad. Amennyiben kedvünk támad egy kellemes túrához, bátran vágjunk neki az ország második legmagasabb hegyével rendelkező Biokovo Natúrparknak.

Itt a több mint 1500 növényfaj mellett az 1762 méter magas Sveti Jure-csúcsról, valamint a Skywalk Biokovo üvegkilátóról elénk táruló kilátást is megcsodálhatjuk.

Természetesen a gazdag horvát történelemnek itt is szemtanúi lehetünk. A közel 14 ezer fős Makarska városa már a római időkben létezett, az azóta formálódó óváros több néznivalót tartogat számunkra. A Kačić főtér mellett a 17. századi Szent Márk-székesegyház és az 1400-as évekből fennmaradt ferences kolostor szintén egy-egy megnézendő korlenyomat.

Ez is érdekelhet: Autóval a horvát tengerpartra? Erre az 5 dologra figyelj!

Látványos helyszínnek számít még a főstrand végén elterülő Szent Péter-félsziget, írja a Drive.

Itt érdemes meglátogatnunk a kolostort, ahonnan a közeli horvát szigetekre néző panoráma vár minket.

tengerparti \u00e9tterem Horv\u00e1torsz\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

Ha már lejártuk a lábunkat és kipihentünk magunkat a nap folyamán, térjünk be egy autentikus dalmát ételeket felszolgáló étterembe.

A tenger szomszédságában nem árt megkóstolni a helyi tengeri herkentyűket.

Egyik legízletesebb fogás a tintahallal ízesített fekete rizottó, amely mellett a hagyományos dalmát szárított sonkát (Pršut), továbbá a rožata nevet viselő karamellpudingot se hagyjuk ki. Mindezekhez remekül passzol a régió bora, a Plavac Mali, illetve a helyi pálinka, a rakija is.

A figyelmetekbe ajánljuk