Egy horvát sziget, ami a világ egyik legszebb tengerpartjával rendelkezik

Egy horvát sziget, ami a világ egyik legszebb tengerpartjával rendelkezik

A Horvátország déli részén elhelyezkedő Brač páratlan természeti adottságokkal és érdekes történelmi látnivalókkal büszkélkedhet. A szigeten található „V” betűt formázó Aranyszarv strandot pedig többször is a világ legszebb tengerpartjai közé választottak.


Splitből nagyjából egy órányi kompútra található Brač szigete egy igazi zöld paradicsom: területe dugig van olajfaligetekkel, túraútvonalakkal, de a kerékpárosok számára is jó választás, hiszen pár éve két új pályát is kialakítottak – írja a Drive.

Ha gyalogosan fedeznénk fel a hegyvidékes sziget természeti kincseit, akkor próbáljuk ki a történelmi emlékhelyek vonalán futó, 135 kilométer hosszú Via Brattiát. Ez az útvonal 12 kisebb-nagyobb települést – és több csodás strandot is – érint, köztük például a népszerű Supetart, Milnát és Bolt.

Ez is érdekelhet: 4 autós kirándulás Horvátországban, ha nem csak a tengerben áztatnád magad!

Ha inkább biciklire pattannánk, akkor sem kell lemondanunk a városnézésről, ugyanis pár éve több történetmesélő kerékpáros útvonalat is kialakítottak:

az egyik ilyen a Bol 767-es, ami a helyi illatokra épül, egy másik pedig a Bol 768-as, ami a mítoszok és a legendák alapján mutatja be a szigetet.

Történelmi szempontból az egyik legérdekesebb helyszínnek a Milna és Bol között fekvő Blaca Ermitázs mondható. A sziklabarlang a török időkben a menekülő papoknak és szerzeteseknek szolgált rejtekhelyként, akik végül egyfajta központot alakítottak ki a kolostor környékén, ahol évszázadokig tevékenykedtek. Mára egy múzeumban ismerkedhetünk meg egykori életükkel.

A kellemes illatokhoz valószínűleg Brač egyik különlegessége, az olajbogyók, illetve az olívaolaj is hozzájárul. A sziget Horvátország egyik legnagyobb termelőjének számít, mely hagyománynak a Škrip települését díszítő Olívaolaj Múzeum tiszteleg. A múzeumot egy hangulatos kőházban alakították ki, a látogatóknak pedig lehetőségük van a kézműves termékek megkóstolására is – persze mindezt ízletes dalmát sonkák, sajtok, borok és gyümölcsök társaságában.

Shutterstock

Bračon ugyanis az olajfák mellett rengeteg szőlőssel is találkozhatunk.

itt készítik például Horvátország jellegzetes vörösborát, a Plavac Malit, illetve a fehér Pošipot és a gyümölcsös Vugavát.

Olvasd el ezt is! Horvátország vs. Balaton – melyik az olcsóbb?

Ha bejártuk az északi partok nevezetességeit, akkor vegyük dél felé az irányt, hiszen errefelé található Horvátország egyik legkedveltebb strandja, az Aranyszarv strandként is ismert Zlatni Rat. A keskeny, V alakot formázó partszakasz körül türkizkék víz, illetve zöld fák sokaságát találjuk. A képeslapokra illő strand környezete ideális körülményeket biztosít a vízisportok űzésére, hiszen a tengerészek barátjaként emlegetett misztrál-szél egész nyáron lehetővé teszi a szörfvitorlázást (windsurf) és a sárkányszörfözést (kitesurf),

Emellett számos más sportot is kipróbálhatunk; például a jet skit, a banánozást, de akár motorcsónakra is szállhatunk azért, hogy felfedezzük a környező barlangokat és apróbb partokat. Innen nyugatra haladva például felkereshetünk egy egykori jugoszláv „bunkert”. A katonai alagútba könnyen bejuthatunk egy szervezett kirándulás keretében.

Shutterstock

A déli oldalon, az Aranyszarv strand felett található Brač legmagasabb pontjam a 778 méter magas Vidova Gora is. A sziklacsúcsra több túraútvonal is indul Bol településéről – de errefelé, Murvica településének határában találjuk a Sárkánybarlangot is, mely a sziget másik jellegzetességének, a mészkőnek állít emléket.

A figyelmetekbe ajánljuk