hydra szigete
Shutterstock

Autósok kizárva! 4 város, ahol nem lehet autót vezetni

Európa-szerte egyre több helyről tiltják ki az autókat a belvárosokból. Az intézkedések megosztók a lakosság körében, ezt a vitát nem is tisztünk megítélni, azonban létezik pár város, ahol egyáltalán nem közlekedhetnek autók hosszú ideje. Mutatunk párat.


Hydra, Görögország

Shutterstock

Az Égei-tengeren, a Szaroniki-öböl és az Argóliai-öböl között fekszik Hydra szigete.. A tiszta óceán mellett fekvő klasszikus görög várost hófehér házak borítják egészen a dombokig beépítve.

A sziget lényegében érintetlen maradt, mivel a helyi műemlékvédelmi törvénynek köszönhetően nem építhető a szigetre semmilyen új épület, amely elvenne a város egyedi megjelenéséből. Ráadásul a szigeten nem közlekednek autók, mivel az utak túl keskenyek és meredekek ahhoz, hogy kocsikázni lehessen rajtuk. Ráadásul a sziget látványosságai közé tartoznak a helyi szamarak, amelyek Hydra elsődleges közlekedési eszközei is.

Ez is érdekelhet: 7 ország, ahol rengeteg kedvezményt kaphatnak a távmunkások

Fire Island, USA

Getty Images

A Long Island partjainál fekvő sziget elsősorban a méretéről híres. Bár a sziget 50 kilométer hosszú, a legszélesebb pontján mindössze 0,5 kilométer széles.

A sziget nem elég széles az autók számára, lakói az autók helyett inkább biciklire pattannak. Az autók hiánya azt is jelenti, hogy az embereknek mindent maguknak kell cipelni, azaz például egy egyhetes nyaralás egy hétnyi ruhát jelent, de csomagtartó híján a lakosok és a látogatók szekereket használnak a holmik szállítására. Emiatt az autók parkolóhelyei helyett szekérparkolók vannak.

Giethoorn, Hollandia

Shutterstock

A holland Giethoorn városában utak helyett csatornák vannak. Az északi Velenceként ismert város hatalmas vonzerővel bír az egyszerűbb élet örömeit kereső turisták számára, akik egy autómentes úti célra vágynak.

A város nevezetessége a helyi csatornarendszer, amelyet a helyiek mindennapos közlekedésre használnak. A város telepesei akkor alakították ki a csatornákat, amikor felfedezték, hogy a környék tőzegben bővelkedik. Mivel a lakóknak el kellett jutni a tőzeghez, keskeny vízi utakat vájtak, hogy csónakkal megközelítsék a földkeveréket. Ezekből az utakból később csatornák lettek, amely ma már a város legnagyobb vonzereje is.

Ma már kis villanymotorral felszerelt csónakok közlekednek a csatornákon, amelyek a helyieknek napi közlekedést, a látogatóknak pedig túrákat biztosítják. Télen a csatornák befagynak, ami miatt turisták ezrei özönlenek a környékre a kiváló korcsolyázási lehetőségek miatt.

Vauban, Németország

Shutterstock

A progresszív németországi kisvárost azért hozták létre, hogy fenntartható lakóhelyet biztosítson az emberek számára. A várost céltudatosan úgy tervezték meg, hogy környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható legyen.

Tervezésekor a városi tanács számos célt tartott szem előtt. Elsődleges kitűzésük az volt, hogy Vaubant úgy tervezzék meg, hogy a városközpont teljesen autómentes legyen. További célok közé tartozott az üzletek, közparkok, iskolák és lakások olyan módon történő kialakítása, amely kényelmes életmódot teremtett azok számára, akik a városban akartak élni.

A városközpontban nem lehet autóval közlekedni, azoknak, akik autóval rendelkeznek, a lakónegyed peremén lévő parkolóban leparkolhatnak.

Külön érdekesség, hogy azok a polgárok akik lemondtak az autóikról – a lakosság 40 százaléka – pénzjutalomban részesülhetnek, vagy pedig ingyenesen használhatják a villamost.

Vauban ma 5000 lakost és 600 helyi munkahelyet számlál.


A figyelmetekbe ajánljuk