bécs

Sokan inkább a nyári időjárás hívei, ezért a legtöbben kihagyják a téli európai utazásokat. Ez persze a tél kedvelőinek különösen jó: kevesebb turista, szellősebb városlátogatás. Vannak olyan városok, amelyek a legszebb arcukat mutatják a téli időszakban. Pláne azoknak értékelik ezt, akiknek amúgy is kedven évszakuk a tél. Nekik gyűjtöttünk most össze öt várost.


Velence, Olaszország

Velence

Shutterstock

Velence hírhedten túlzsúfolt a főszezonban – ezt bizonyítja a turisták számának korlátozására tett legutóbbi kísérlet is.

Télen azonban a város méltó a La Serenissima („A nyugodt") becenevéhez. A csatornák csendesek, és a téli ködbe burkolózva különösen szépek, a szállodák olcsóbbak, ráadásul a Szent Márk-bazilikát is meglátogathatjuk anélkül, hogy egy idegen szelfibotja kiszúrná a szemünket.

Bécs, Ausztria

Bécs

Shutterstock

Bécs évszaktól függetlenül Európa egyik legszebb városa. Télen azonban különösen gyönyörű az osztrák főváros. Rengeteg szabadtéri rendezvényt látható ebben az időszakban, a klasszikus ünnepi koncertek mellett talán Bécsben találhatóak a legszebb karácsonyi vásárok is. Nem véletlen, hogy ebben a cikkünkben külön össze is gyűjtöttük ezeket; mindenképp érdemes kiruccanni értük a szomszédba, ha tehetjük .

Dublin, Írország

Dublin

Shutterstock

Írország fővárosa az egyik legjobb választás télen – és nem csak a hangulatos kis kocsmák miatt.

Minden decemberben Dublin ad otthont a varázslatos Smashing Times City of Dublin Winter Solstice Celebration fesztiválnak, amit a város a napforduló (december 21.) tiszteletére rendez. A rendezvényen a klasszikus céilí nevű kocsmatáncokat gyakorolhatjuk, de hagyományos mesemondással és tűzceremóniával is ünneplik a napfordulót.

Szilveszter környékén Dublin még jobban kivilágosodik, olyan eseményekkel, mint a Luminosity nevű fényfesztivál, de meghallgattatunk különböző kelta hangszert is.

Bergen, Norvégia

Begen

Shutterstock

Bergen egy klasszikus idilli északi falu, amiben minden megtalálható a téli hangulathoz: színes faházak, festői kikötő és a környező fjordokra nyíló panoráma. Hozzá kell tenni, hogy a város nyáron csodaszép, de télen az északi fényt is megcsodálhatjuk, ami nem mindennapi látvány. Ha már Skandináviában fagyoskodunk, érdemes kihúzni a bakancslistáról egy csillagászati csodát.

Tallin, Észtország

Tallinn

Shutterstock

Észtország fővárosa olyan, mint egy meseváros, ahol megállt az idő. A régi központ egy erős középkori városfalba simul, vörös csúcsos kilátótornyokkal, és a macskaköves sikátorokat múltbeli épületek szegélyezik, némelyikük fafalazott, mások pasztellszínekre festettek.

A piactér a régi városháza mellett található, amely 1404-ből származik – ez a balti államok közül a legrégebbinek számít. A boltokban helyi kézműves termékeket árulnak, és az északi néphagyományból származó törpék (tomte vagy tonttu) legaranyosabb kiegészítői az otthoni kandallónak.

Mindehhez hozzájön a hó, a forralt bor és csokoládé, a hangulatos kávézók, az éttermek és a színes régi házak melletti jégpályák. A karácsonyi szezonban meleg ruhába öltözött emberekről nem is beszélve, akik egyszerűen csak élvezik, hogy a bódékkal teli piactéren vannak – máris megvan a tökéletes téli hangulat.

A figyelmetekbe ajánljuk