paradicsom palánták cserépben
Fotó: Shutterstock

Paradicsom a teraszon? − erre figyelj, ha kis helyen nevelsz zöldségeket

Óvakodj a terrakottától, fogadd el a termesztőzsákokat, és ne feledkezz meg a trágyázásról! A továbbiekért olvass tovább!


Amikor májusban szembenézel a februári vetéseiddel, te is rájössz, hogy több növényt vetettél, mint amennyi helyed van. Ha minden mag kicsírázik, és minden csemete életben marad, akkor nem lesz neki hely a zöldségágyásodban.

Tippjeinkkel arra akarjuk ösztönözni a kertészkedni vágyókat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a kis termőhelyből. A cserepes növénytermesztés egészen addig megfelelő, amíg van olyan hely, ahová megfelelő mennyiségű napfény jut. Könnyebben elérhető a mozgásukban már korlátozottak számára is (tedd a cserepeket egy asztalra!).

A cserepek és ládák kiválasztásakor néhány tényezőt azonban figyelembe kell venni. Először is: a cserép méretét a növény teljes érettségi állapotában mért mérete határozza meg. Egy 10 literes edényben kényelmesen elfér egy sor retek, de egy cseresznyeparadicsom számára legalább 40 liter komposztra van szükség. Keresd meg mindenből a törpe fajtákat, mivel ezeket úgy tenyésztették ki, hogy kis helyen is jól fejlődjenek.

termeszt\u0151zs\u00e1kokban termesztett n\u00f6v\u00e9nyek

Fotó: Shutterstock

Az is számít, hogy miből készülnek a tárolóedények. A fémből készültek hajlamosak felmelegedni a napon, a terrakotta pedig nem tartja meg sokáig a nedvességet, így mindkét megoldás − bár esztétikus − azt jelentheti, hogy gyakrabban kell öntöznöd a növényeidet. Bár a műanyag cserepek hasznosak, mivel könnyűek, jól tartják a vizet és tartósak, ha vigyázunk rájuk, de inkább ne vásárolj ilyet, ha teheted. A használt műanyag cserepek ezrével megtalálhatók a közösségi kertekben, a kertészeti központokban vagy a fészerekben felhalmozva.

A nagyobb növények, például a cukkini és a padlizsán esetében a legmegfelelőbb edények a szövetből készült termesztőzsákok. Ezek erősek, újrahasznosíthatók, és arra ösztönzik a növényeket, hogy erős gyökérzetet fejlesszenek. Még ha tele is vannak komposzttal, a fogantyújukat használhatod a mozgatásukhoz − ez ideális ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználd a kerted napos helyeit, mielőtt azt beárnyékolná a tomboló komló.

Bármilyen növényt is termesztesz cserépben, ne feledd, hogy a komposztban lévő tápanyagok előbb-utóbb elfogynak, ezért a növényápolásban kiegészítő tápanyagokat kell bevetned −különösen az olyan éhes, termést hozó növények esetében, mint a paradicsom. Hasznodra lehetnek a hínártápok, hogy biztosítsd, hogy minden cserépben élő növénye megkapja a sikerhez szükséges tápanyagot.

Forrás: Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk