Egy oregánó.

5 tipp, amivel könnyedén termeszthetsz fűszernövényeket télen a lakásodban

A friss fűszernövények életre keltik ételeinket, felébresztik ízlelőbimbóinkat és nagy hatású tápanyagokkal látnak el bennünket a téli szezon során is. A fűszernövények beltéri termesztése az egyik legjobb módja annak, hogy a hidegebb időszakok folyamán is élvezhessük kert ízeit és illatait. Az alábbi cikkben öt olyan tippet mutatunk be, amely segítségével a téli szezon során is kényelmesen fogsz tudni fűszernövényeket termeszteni a lakásodban.


A legkönnyebben termeszthető fűszernövények beltérben

Ha egész nyáron odavoltál a fűszernövények illatáért, télen sem kell lemondanod erről az élvezetről. A bazsalikom, az oregánó, a menta, a metélőhagyma, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű a legkönnyebben termeszthető fűszernövények, amelyeket könnyedén „nevelgethetsz” a lakásodon belül is.

Hogyan hozzunk be a kertből fűszernövényeket a lakásba?

Robin Wersich/Unsplash

A kakukkfű, a menta, az oregánó és a metélőhagyma a legjobb fűszernövények, amelyeket a kertből hozhatunk be a házba. Rögös gyökereiket könnyű kiásni és szétválasztani azokat a cserepekbe. Mielőtt azonban kiásnád, nézd meg alaposan, hogy nincs-e kártevő vagy betegségre utaló jel rajtuk. A fehérlegy a leggyakoribb kártevő, pont emiatt nagyon fontos, hogy alaposan átnézd a kívánatos fűszernövényeket a behozatal előtt. Permetezd be a leveleket, hogy elűzd a rovarokat, és átültetés előtt öblítsd át a talajt vízzel.

A megfelelő edény kiválasztása kulcsfontosságú

Mindenképp válassz a növény gyökerénél nagyobb edényt vagy cserepet, hogy a palántának legyen helye terjeszkedni. Ha kis cserepet használsz, hamarabb kell majd bajlódnod az átültetéssel. Az ideálisnál nagyobb cserépben viszont a külső föld túl sokáig maradhat nedves, ami telíti a gyökereket, és rothadáshoz vezethet. A fűszernövények egyébként bármilyen edényben jól érzik magukat, ha az alján lyukak vannak, amelyeken a víz lefolyik.

A fény az úr!

Allec Gomes/Unsplash

Kifejezetten előnyös, ha adsz némi időt a növényeknek, hogy hozzászokjanak az új helyükhöz. Könnyítsd meg az átállást azzal, hogy néhány hétig közvetett fényben tartod őket. Ezután egy világos, napos ablak a gyógynövények legjobb barátja: a déli vagy nyugati fekvés az ideális. Ha nem kapnak naponta legalább négy órányi napsütést, jól jöhet egy növesztő lámpa is.

Oszd be a termést!

Ahhoz, hogy egész télen rendelkezésre álljanak az ízletes levelek, nem szabad túl sok termést egyszerre leszedni. Légy türelmes, hiszen néhány megmaradt darabka itt-ott ösztönözni fogja a további növekedést. Ha egyszerre a növény több mint negyedét leszedjük, az olyan stresszt okozhat neki, amelyből a palánta már nem tud regenerálódni. De ha szépen fokozatosan „szüretelünk” a fűszernövény egész télen jó szolgálatot fog tenni.

A figyelmetekbe ajánljuk