Szobanövények és egy rosegold színű kanna
Kaufmann Mercantile / Unsplash

Szobanövények, amik a NASA szerint jót tesznek az otthonunkkal

A szép növény kiváló dísze lehet otthonunknak, azonban a jól megválasztott zöldike még ennél is többet tehet hozzá az életünkhöz: a NASA kutatása szerint egyes szobanövények kiválóan tisztítják a levegőt.


Nem kell ahhoz növényekkel suttogónak lenni, hogy képesek legyünk életben tartani az otthonunkat díszítő zöldeket, azonban nem árt olykor extra figyelmet szentelnünk nekik – hiszen bőven meghálálják. Nem titok, hogy akár egy egyszerű hétvégi takarítás után is számos vegyi anyag kerülhet a levegőbe, ami aztán súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet. A klímakatasztrófa jósolt küszöbén állva egy igazi zöld megoldáshoz érdemes nyúlni ennek megfékezésére: mutatjuk, mely a NASA tanulmánya szerint, mely növényeket érdemes beszerezni ahhoz, hogy otthonunk levegője tiszta maradhasson.

n\u00f6v\u00e9nyek egy nappaliban

Alexandra Gorn / Unsplash

A légtisztító növények királynőjének is nevezik a vitorlavirágot, ami szereti a közepesen világos környezetet és a napfényt. Mivel elfogyasztva mérgező, így ügyelni kell rá, hogy véletlenül se rágcsálják meg kisállataink – és persze mi magunk se!

A sárkányfa szintén nagy népszerűségnek örvend a növénykedvelők körében, hiszen ha nem locsoljuk túl és óvjuk a tűző naptól, akkor kifejezetten sokáig tud élni. Amellett, hogy általánosságban tisztítja a levegőt, kiválóan tünteti el az aceton szagát is.

Bár a legtöbb háztartásban a balkonon kap helyet a borostyán, a NASA tanulmánya szerint tökéletes helye lenne a hálószobában is légtisztító hatását tekintve, nem akadály számára a formaldehid, a szén-monoxid és a benzol sem.

n\u00f6v\u00e9ny cser\u00e9pben

Kara Eads/ Unsplash

Az aranypálma kifejezetten mutatós növény, ami harmóniát ad a térnek, mindemellett pedig kiszűri a levegőből a benzolt, a triklór-etilént és a formaldehidet is. Ha valamiből, ebből tényleg érdemes betárazni a lakásba!

A rákvirágra Ázsiában évszázadok óta a szerencse növényeként tekintenek, a népszerűségét pedig csak tovább fokozta a tény, hogy kifejezetten jó hatással van a levegőre. Bár nagy, színes levelei vannak, ennek ellenére nagyon jól bírja gyenge fényviszonyok mellett is az életet, igazi túlélő.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1n 2022/ \u0151szi lapsz\u00e1m

Hamu és Gyémánt

Miért fizetnek egyesek vagyonokat olyan növényekért, amik könnyen el is pusztulhatnak? És hogyan lett manapság akkora biznisz a növényvásárlás, hogy máris a kriptovalutákkal említik egy lapon? A Hamu és Gyémánt őszi lapszámából kiderül! A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk